Britští poslanci nechtějí další kolo brexitových hlasování

Britští poslanci

Britští poslanci Zdroj: Reuters

Theresa Mayová v britském parlamentu
Jeremy Corbyn
3
Fotogalerie

Britská Dolní sněmovna nebude v pondělí znovu hlasovat o různých variantách postupu v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Pro návrh, který požadoval, aby poslanci opět převzali kontrolu nad programem sněmovny, se vyslovilo 310 poslanců, proti se jich postavil stejný počet. Předseda sněmovny John Bercow remízu rozhodl v neprospěch návrhu.

Poprvé poslanci britské sněmovny zbavili vládu moci nad programem dolní komory minulou středu a proces pokračoval v pondělí. Minulý týden poslanci hlasovali o osmi různých alternativních plánech týkajících se brexitu, v pondělí hlasovali o čtyřech. V obou případech ale zákonodárci všechny návrhy odmítli.

Další kolo hledání parlamentní většiny pro brexit si chtěl předkladatel dnešního návrhu, labourista Hilary Benn, vynutit na příští pondělí. Vzhledem k rovnosti hlasů měl nakonec rozhodující slovo předseda sněmovny Bercow, který návrh odmítl. Podle samotného Bercowa předseda sněmovny naposledy remízu rozhodoval svým hlasem v roce 1993. Tehdy poslanci hlasovali nerozhodně po debatě o takzvané maastrichtské smlouvě, která založila Evropskou unii.

Zpravodajská stanice BBC upozornila, že by poslanci v pondělí ale nakonec přece jen o různých variantách kolem brexitu mohli hlasovat. Je totiž možné, že jim různé návrhy na další postup předloží sama vláda. „Rozdíl by byl v tom, že by vláda měla kontrolu nad tím, o čem poslanci hlasují,“ uvedla politická redaktorka BBC Vicki Youngová.