Britští vědci otestují vakcínu na Američanech. Apple vyrobí 75 milionů iPhonů

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů.

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů. Zdroj: Reuters

Spolehlivá vakcína proti koronaviru stále není.
Americký index S&P 500 zažil rekordní srpen.
V roce 1994 došlo k děsivé genocidě ve Rwandě, zabito bylo na 800 tisíc lidí.
4
Fotogalerie

Web E15 přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top Události:

Britové zkoušejí vakcínu

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca zahájila ve Spojených státech testování vakcíny proti koronaviru. Testů by se mělo účastnit až třicet tisíc dobrovolníků. Očkovací látku vyvinuli výzkumníci na univerzitě v Oxfordu a vyzkoušeli ji ve Spojeném království. Výsledky by měly být známy příští měsíc.    

Hrdina z Rwandy byl zatčen

Policie ve rwandském Kigali zatkla Paula Rusesabaginu, bývalého hotelového manažera a lidskoprávního aktivistu, jehož životní příběh se stal předlohou pro ústřední postavu ve filmu Hotel Rwanda. Šestašedesátiletý muž, jenž se proslavil záchranou uprchlíků během rwandské genocidy, je obviněn z terorismu. Již dříve čelil kritice, že ho oceňovaný snímek příliš idealizuje.     

Z trhů a burz:

Rekordně nízký dolar

Americké akciové trhy uzavřely pondělní obchodování smíšeně. Index S&P 500 zaznamenal nejúspěšnější srpen za třicet let, když vyrostl o 7,01 procenta. Krušné období zažívá americká měna. Dolar je na nejnižší hodnotě od května 2018. Jeho kurz k hlavní evropské měně činí 1,20 dolaru za euro.  

Pandemie Apple nezastavila

Společnost Apple vyrobí do konce roku 75 milionů 5G iPhonů, obdobný počet jako loni. Technologický gigant tím potvrzuje, že poptávka po jeho nejdůležitějších produktech nebyla narušena koronakrizí.

Tweet dne:

„Libanonci, jste pro nás Francouze jako bratři. Slibuji vám, že se vrátím do Bejrútu se zásobami humanitární pomoci a pomohu vám vybudovat podmínky pro rekonstrukci a stabilitu.“

Emmanuel Macron, francouzský prezident včera podruhé od zničujícího výbuchu navštívil hlavní město Libanonu. 

Stane se dnes:

  • Čínská aplikace TikTok dnes zřejmě oznámí jméno společnosti, která převezme její operace ve Spojených státech, Austrálii a na Novém Zélandu. Největšími favority jsou Oracle a Microsoft společně s Walmartem. 
  • Německo oznámí míru nezaměstnanosti a celkový počet svých nezaměstnaných občanů za uplynulý měsíc.  
  • Eurozóna zveřejní výši indexu spotřebitelských cen za letošní srpen.