Britští vojáci se vrátí do Iráku - jako instruktoři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Efren Lopez, U.S. Air Force

Britská armáda se po třech letech vrátí do Iráku. Vojáci se zapojí do výcviku jednotek irácké armády a jako poradci se zapojí do bojů proti Islámskému státu.

Malá skupina britských vojáků bude působit ve výcvikovém centru v Bagdádu, vedeném Američany. „Naše role je výhradně výcviková a poradenská, nepůjde o bojové jednotky,“ řekla BBC ministryně školství Nicky Morgan.

„Jde o velkou hrozbu pro celý Blízký východ, jde o velkou hrozbu pro naši vlastní bezpečnost a myslím si, že všechny odpovědné vlády by měly uvažovat o způsobu, jak by podpořily irácké jednotky v boji proti IS,“ uvedla.

Britové se do regionu vracejí jen několik dní po stažení jednotek z Afghánistánu a tři roky po skončení poslední mise v Iráku.

Premiér David Cameron už dříve slíbil, že britští vojáci se nebudou účastnit přímých pozemních bojů. Británie se ale už několik týdnů podílí na leteckých úderech proti islamistům.

Britové se zúčastnili invaze do Iráku v roce 2003, která svrhla Saddáma Husajna. Britové následně dostali na starost správu provincií na jihu Iráků s centrem v Basře. Poslední bojové jednotky Britů Irák opustily v roce 2009, o dva roky později je následovala malá skupina vojáků cvičících iráckou armádu.