Britští zákonodárci se snaží zachránit rozhovory s EU. Čínská ekonomika vyrostla o 4,9 procenta

Horní komora britského parlamentu chce pozměnit návrh zákona o vnitřním trhu, který blokuje brexitové rozhovory s Evropskou unií.

Horní komora britského parlamentu chce pozměnit návrh zákona o vnitřním trhu, který blokuje brexitové rozhovory s Evropskou unií. Zdroj: Reuters

Instagram prý nedostatečně chrání soukromá data svých dětských uživatelů. Sociální síť teď kvůli tomu vyšetřují orgány Evropské unie.
Čínská ekonomika se úspěšně zotavuje z útlumu, který způsobila pandemie koronaviru. Na snímku Čung Šan-šan, nejbohatší člověk v Číně.
Nejdůležitější americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones v pátek zpevnily a lehce povyrostly i za celý uplynulý týden. Dow Jones se v minulém týdnu zvedl o 0,07 procenta a S&P 500 o 0,19 procenta.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

V Británii chtějí přepsat kontroverzní zákon

Britská Sněmovna lordů bude dnes projednávat kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu, který je jednou z hlavních překážek uzavření brexitové dohody. Podle agentury Bloomberg se horní komora britského parlamentu chystá návrh premiéra Borise Johnsona výrazně upravit, aby tak zachránila krachující jednání s Evropskou unií. Johnson již v pátek prohlásil, že Spojené království by se mělo začít připravovat na rozvod bez dohody. 

Evropská unie vyšetřuje Instagram

Organizace DPC, která je předním evropským regulačním orgánem Evropské unie na ochranu dat, zahájila vyšetřování sociální sítě Instagram. Provozovatelé této populární platformy jsou podezřelí z toho, že nedostatečně chrání soukromí svých nezletilých uživatelů. Pokud skutečně došlo k porušení zákona, majiteli Instagramu, kterým je společnost Facebook, hrozí vysoká pokuta.    

Z trhů a burz 

Americké akcie posílily, evropské naopak

Nejdůležitější americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones v pátek zpevnily a lehce povyrostly i za celý uplynulý týden. Dow Jones se v minulém týdnu zvedl o 0,07 procenta a S&P 500 o 0,19 procenta. Evropské trhy sice v závěru týdne také posilovaly, za celých pět pracovních dní ale skončily ve ztrátě. Panevropský index STOXX Europe 600 klesl o 0,78 procenta, britský FTSE 100 umazal 1,61 procenta, německý DAX oslabil o 1,62 procenta a francouzský CAC 40 se snížil o 0,07 procenta.

Čínské hospodářství roste

Druhá největší ekonomika světa se nadále úspěšně zotavuje z útlumu, který způsobila koronavirová pandemie. Čínské hospodářství zaznamenalo ve třetím čtvrtletí letošního roku nárůst o 4,9 procenta. To je sice o trochu méně, než kolik předpovídali experti, i tak je ovšem Čína aktuálně globálním lídrem v ekonomickém uzdravování. Pozitivně vypadá také čínská obchodní bilance za září. Čínský export minulý měsíc vyrostl o 9,9 procenta a import o 13,2 procenta.  

Tweet dne

„Nás nevyděsíte. My se nebojíme. Nás nerozdělíte. My jsme Francie.“

Francouzský premiér Jean Castex se připojil k desítkám tisíc lidí, kteří v neděli vyjádřili svou solidaritu se zavražděným středoškolským učitelem Samuelem Patym. Toho v pátek zabil na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine mladík čečenského původu a uřízl učiteli hlavu. Útok byl podle úřadů nábožensky motivovaný. Francouzská policie již v souvislosti s vraždou Patyho zadržela jedenáct osob. Je mezi nimi i členka teroristické organizace Islámský stát. 

Stane se dnes

  • V Lucemburku se sejdou ke společnému jednání ministři zemědělství států Evropské unie. Hovořit budou mimo jiné o reformě společné zemědělské politiky EU nebo o kvótách pro rybolov v Baltském moři pro příští rok.
  • Začíná plenární jednání Evropského parlamentu, do něhož se poslanci kvůli novému šíření koronavirové nákazy zapojí na dálku. Na úvod je čeká debata o chystané unijní regulaci digitálních služeb včetně internetových platforem.
  • Voliči v Bolívii se dozví výsledek tamních prezidentských a parlamentních voleb, které se konaly o víkendu.
  • Americká počítačová společnost IBM zveřejní výsledky svého hospodaření za letošní třetí kvartál.