Brusel nehodlá trestat země, které méně pomáhají imigrantům

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice.

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice. Zdroj: ctk

Evropská komise nechce trestat země, které se méně podílejí na řešení uprchlické krize. Jejím úkolem je přesvědčit tyto státy, aby se zapojily víc. V Berlíně to dnes řekl eurokomisař pro vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Varoval také, že krize ohrožuje výsledky uplynulých 50 let evropské integrace.

„Na evropské úrovni jsme přijali opatření pro řešení uprchlické krize a nyní je na členských státech, aby je uskutečnily. A jsem velmi zklamaný z toho, že jen devět z 28 členských států se zapojilo do systému rozdělování běženců,“ řekl Avramopulos. „Postoj mnoha členských zemí mě rozčiluje. Ale Evropská komise tu není od toho, aby někoho trestala,“ dodal.

Z některých členských států EU zaznívají hlasy, že by se měl omezit přístup k penězům z evropských fondů pro země, které odmítají trvalý mechanismus pro rozdělování běženců mezi členské státy. Naposledy se v tomto duchu vyjádřil rakouský kancléř Werner Faymann. Trvalý mechanismus odmítá například Česko.

Tresty nic nevyřeší

Podle Avramopulose by sice bylo snadné zahájit správní řízení s členskými státy pro neplnění dohod, jakýkoli trest by však podle něj nijak nepřispěl k řešení problému s běženci. „Proto je podle mě důležitější přesvědčit ty země, aby začaly spolupracovat,“ řekl eurokomisař.

Avramopulos je přesvědčen, že pro vyřešení uprchlické krize je třeba oživit ducha evropské spolupráce. „Bohužel vidíme, jak posiluje populismus, xenofobie a nacionalismus. To všechno ohrožuje celý projekt evropské integrace,“ uvedl.

„Evropský proces je v sázce. A my musíme ochraňovat to, čeho Evropané dosáhli za posledních pět desetiletí,“ řekl eurokomisař. „Nejviditelnějším příkladem evropské integrace je odstranění hraničních kontrol v schengenském prostoru. A Schengen je nyní zpochybňován. To nesmíme dovolit, za každou cenu ho musíme zachránit. Jinak bude naše generace v budoucnu kritizována za to, že neubránila evropský sen,“ uvedl.