Brusel: Nová řecká vláda má jasný úkol - provést reformy

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase bude mít silný mandát k reformám, ke kterým se Atény zavázaly v rámci třetího záchranného programu. V reakci na výsledky nedělních předčasných řeckých voleb to uvedl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

„Zbývá mnoho práce a nelze ztrácet čas,“ poznamenal mluvčí. Připomněl, že právě pod Tsiprasovým vedením se Řecko k „ambicióznímu programu reforem zavázalo“.

Mluvčí také uvedl, že unijní exekutiva i šéf komise Jean-Claude Juncker jsou připraveni s realizací kroků řecké straně pomáhat. Juncker už Tsiprasovi blahopřál k vítězství dopisem, ještě dnes s ním hodlá také mluvit po telefonu. Komise podle Schinase zvlášť těší silné zastoupení proevropských stran v novém složení řeckého parlamentu.

V nedělních předčasných volbách v Řecku zvítězila levicová formace SYRIZA expremiéra Tsiprase se ziskem 35,46 procenta hlasů před konzervativní Novou demokracií. Opoziční stranu volilo 28,1 procenta občanů. Oznámilo to dnes ráno řecké ministerstvo vnitra na základě sečtení většiny hlasů. Tsiprase nejspíš už dnes odpoledne jmenuje prezident Prokopis Pavlopulos novým premiérem.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu v sumě až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Věřitelské instituce by podle Schinase měly už tento podzim poprvé formálně zkontrolovat, zda Řecko své závazky skutečně plní.

Kostas Tsivos: Řecko před volbami prožívá krizi v krizi