Brusel prošetří daňovou dohodu mezi Lucemburskem a McDonald's

McDonald's

McDonald's Zdroj: CC BY 2.0: MIKI Yoshihito

Evropská komise bude vyšetřovat i daňovou dohodu mezi Lucemburskem a americkým restauračním řetězcem McDonald's. Agentuře Reuters to řekly dva zdroje informované o vyšetřování. Brusel již Lucembursko vyšetřoval kvůli daňové dohodě s automobilkou Fiat Chrysler a nyní zkoumá podobnou dohodu této země s internetovým prodejcem Amazon.

Komise zjišťuje, zda Lucembursko neposkytlo řetězci restaurací rychlého občerstvení McDonald's v rámci daňové dohody nelegální státní pomoc. Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová by podle zdrojů mohla nové vyšetřování oznámit už ve čtvrtek.

V říjnu Vestagerová Lucembursku nařídila, aby na Fiatu vymáhalo daňové nedoplatky v částce až 30 milionů eur (811 milionů korun) a totéž rozhodla vůči Nizozemsku ve vztahu k řetězci kaváren Starbucks. Vyšetřuje i daňovou dohodu mezi Irskem a americkou technologickou společností Apple.

Nizozemsko se proti rozhodnutí komise o jeho dohodě s řetězcem Starbucks odvolává. Jeho ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který je zároveň šéfem skupiny ministrů financí eurozóny, řekl, že rozhodnutí komise se rozchází s národním právem a mezinárodním systémem. Praxe v Nizozemsku, která umožňuje nabídku určitých daňových výhod některým nadnárodním firmám, je podle něj legální a v souladu se systémem zaštítěným Organizací pro hospodářskou spoluprácí a rozvoj (OECD).