Brusel s napětím očekává řeckou žádost o záchranu

Nizozemský ministr financí a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (vlevo) a ministr financí Řecka Janis Varufakis

Nizozemský ministr financí a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (vlevo) a ministr financí Řecka Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecko se o krok přiblíží anebo naopak vzdálí eurozóně. Šéf státních financí Janis Varufakis totiž podle všeho předloží Bruselu žádost o prodloužení finanční pomoci své zemi. Finanční trhy ale trnou, do jaké míry Atény v dokumentu zatlačí na změnu podmínek, na jejichž splnění byla původně pomoc vázána. Poslední výroky vládních představitelů naznačují, že řecké drama se prohloubí.

„Jsme přesvědčeni, že podmínky záchranného programu v žádném případě nemohou pokračovat,“ nechal se pro televizi slyšet mluvčí vlády Gavriil Sakellaridis. Záměrem vlády premiéra Alexise Tsiprase je získat od věřitelů překlenovací úvěr, který by měl zemi zabezpečit finance až na následujících šest měsíců. Současný plán v objemu 240 miliard eur totiž vyprší koncem tohoto měsíce.

Pokud dohoda padne, dojdou podle názoru expertů Řecku peníze během několika týdnů. „Pokud země nedostane od věřitelů další peníze, vydrží s hotovostí nejspíše do poloviny března, přinejlepším do konce,“ uvedl nejmenovaný zdroj pro agenturu Reuters. Jednání Řecka s věřiteli se však v posledním týdnu už dvakrát nezdařila. Poslední den, kdy mohou Atény dohodu podepsat, je podle šéfa ministrů financí eurozóny Jeroena Dijsselbloema tento pátek.

Atény podmínky záchranného programu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) odmítají, protože prý poškozují řeckou ekonomiku a společnost. Ministr financí Janis Varufakis v pondělí poprvé veřejně prohlásil, že je připraven souhlasit s prodloužením programu, ale za jiných podmínek, než chtěla eurozóna. Podmínkou stabilizace Řecka je i souhlas Evropské centrální banky s pokračováním nouzových půjček řeckým bankám. Těm totiž začínají chybět prostředky spolu s tím, jak střadatelé vybírají své vklady.

Petr Dufek: Řecko a evropský morální hazard