Brusel se s Vietnamem domluvil na vzájemném zrušení cel

Saigon

Saigon Zdroj: Libor Budinsky

Česká snaha posílit obchod s Vietnamem dostane nový impulz. Evropská komise se dohodla s vietnamskou vládou na klíčových bodech dohody o volném obchodu. Jakmile smlouva vstoupí v platnost, padne 65 procent vietnamských cel na dovoz evropského zboží. Zbytek Vietnam odbourá do deseti let. Evropa cla zruší do sedmi let.

Padne také část administrativních bariér, které komplikují vývoz do rychle se rozvíjející asijské země. Lepší ochranu získají výrobky s evropským geografickým označením. Česko usilovalo například o ochranu označení České pivo či Žatecký chmel. Snazší bude i přístup k vietnamským veřejným zakázkám či k investicím do ekonomiky. „Dlouhodobě se snažíme o zlepšení investičního prostředí pro české firmy, protože některé měly v minulosti ve Vietnamu problémy. Věříme, že dohoda nám v tom může pomoci,“ uvedl Vladimír Bärtl, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod.

Vietnam patří mezi dvanáct prioritních zemí, na něž se soustřeďuje česká exportní strategie. V roce 2014 se do Vietnamu vyvezlo z Česka zboží za pouhých 1,7 miliardy korun, což představuje čtyři desetiny procenta českého exportu. Dovoz přesáhl jedenáct miliard korun. Odbourání cel může snížit náklady českým firmám, které z Vietnamu dovážejí suroviny a polotovary.

Padla první překážka

Samo zrušení cel a některých netarifních překážek však větší český vývoz do Vietnamu nenastartuje. Překážkou jsou i požadavky tamních firem na zajištění exportního financování s téměř nulovým úrokem či na modely, kdy česká firma v zemi něco postaví, dvacet let zařízení provozuje a pak bezplatně předá partnerovi. Během té doby si na investici musí vydělat.

Dohodu o volném obchodu nyní musí po technické a právní stránce doladit vyjednávači obou stran. Pak ji bude muset schválit Evropský parlament a Evropská rada.

Milan Vágner: Vietnam může být branou do jihovýchodní Asie

Lákavý a divoký Vietnam