Brusel zvažuje další protiruské sankce, rozhodne v půli listopadu

Federica Mogherini

Federica Mogherini Zdroj: CC: CC-BY-2.0/ The Official CTBTO Photostream/wikimedia.org

Evropská unie může kvůli ukrajinské krizi uvalit na Rusko další sankce. Na oficiální návštěvě Polska to řekla vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Šéfka unijní diplomacie ostře kritizovala volby na východě Ukrajiny, které uspořádali proruští separatisté a které Moskva i přes výhrady Západu a Kyjeva uznala.

„Otázka sankcí je stále na stole,“ řekla Mogheriniová, která do Polska zavítala v rámci své první cesty v nové funkci. Zdůraznila také, že jakékoli rozhodnutí v této věci bude vycházet z vůle všech 28 členů evropského bloku.

Ve středu předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že protiruské sankce se prozatím nezmění. Juncker se v blízké době chce sejít s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, termín návštěvy ale stanoven ještě nebyl.

Volby na východě Ukrajiny Mogheriniová označila za „nelegální a nelegitimní“ a za „velmi špatné znamení“. „Situace v oblasti je mimořádně špatná,“ dodala s tím, že lidé na východě Ukrajiny nadále umírají. Na východě sice platí příměří, na kterém se vláda s povstalci dohodla v září, obě strany se ale navzájem obviňují z jeho porušování.

O další unijní strategii vůči Ukrajině a Rusku chce Evropská unie jednat 17. listopadu, kdy se sejdou ministři zahraničí unijních zemí.