Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení...

Zdroj: Amnesty International Česká republika, o.s.

Amnesty International ČR spouští kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt Prisonexit.org. Ten upozorňuje na porušování lidských práv v Ruské federaci – ve vězení tam můžete skončit třeba za post na Facebooku.

Amnesty rozvíjí svůj projekt Prisonexit.org, který upozorňuje na nejzávažnější případy Rusů nespravedlivě vězněných za své názory a vyzývá k podpisu petice za jejich osvobození. Nová kampaň nazvaná The Future President rekonstruuje autentické situace věznění Václava Havla. Za nápadem stojí znovu komunikační agentura Havas Prague.

V ruských kriminálech sedí nyní desítky až stovky vězňů svědomí, které režim trestá za veřejný projev vlastního názoru, mezi nimi i Rafis Kašapov, Sergej Nikiforov a Darja Poljudová. Amnesty International v projektu The Future President připomíná, že ve stejné situaci byl kdysi i sám Václav Havel, který by se bez mezinárodního tlaku neobešel. Na těchto dvou příkladech z historie tato kampaň dokládá, že podpora jednoho vězně může vést k demokratizaci celého státu.

Kolik budoucích prezidentů teď sedí ve vězení?

„Chtěli jsme použít autentické záběry Václava Havla z jeho cely, ty však nebyly nikde k dispozici. Proto jsme je museli sami vytvořit tak, aby působily co nejvíce dokumentárně, realisticky a dobově. Zkombinovali jsme tvář se speciálně nafoceným interiérem vězení a postavami našich statistů. Vše pak prošlo náročnou postprodukcí,“ vysvětlují tvůrci kampaně Jakub Kolářík a Petr Čech, creative leaders z agentury Havas Prague. 

Rusko v oblasti lidských práv utahuje šrouby

Kampaní „Prisonexit“ chce Amnesty českou veřejnost upozornit na největší případy porušování lidských práv v Rusku a vzbudit neobvyklým zážitkem s videem solidaritu s ruskými vězni svědomí. 

„Chceme společně s lidmi, kteří se přidají, vystavit stopku útokům na svobodu slova, shromažďování a sdružování. Chceme donutit ruské orgány, aby odvolaly represivní opatření a absurdní zákony a zastavily pronásledování a kampaně proti obráncům lidských práv a lidem, kteří jen využívají svoje práva,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

360 stupňové video už inspirovalo 10 tisíc lidí k podpisu petice za nespravedlivě vězněné a mělo velký úspěch i na letních festivalech, kde si pocit mukla v ruské cele mohli vyzkoušet lidé prostřednictvím 3D Google brýlí. Vtahuje diváka do děje, kdy sedíte na posteli a týpek z protější pryčny vás jako zelenáče seznamuje s tím, co vás čeká a nemine…

„Snažili jsme se co nejvíc napodobit realitu a zprostředkovat pocit bezvýchodnosti. Proto je video nezvykle dlouhé, bez větší akce,“ říká Eda Kauba, kreativní ředitel Havas Prague. Video je k dispozici na Youtube nebo webu prisonexit.org.