Bulhaři navýšili ceny elektřiny o desetinu. Vyvolalo to protesty

Demonstrace v Sofii.

Demonstrace v Sofii. Zdroj: Petr Horky

Bulharsko navýšilo ceny elektřiny o takřka deset procent. Cílem opatření je snížit vysoký schodek energetického sektoru země. Krok s okamžitou platností schválil bulharský energetický regulátor DKEVR, před jehož ředitelstvím v Sofii demonstrovaly stovky lidí. Protestující házeli vajíčka a podle agentury Reuters došlo i ke střetu s pořádkovou policií. Protesty se konaly také v dalších bulharských městech.

Zvýšení cen je podle regulátora nevyhnutelné, státní energetická společnost NEK totiž nahromadila dluh v přepočtu zhruba 41 miliard korun, podle ministerstva energetiky získá firma současným navýšením cen 200 milionů bulharských leva, tedy 2,8 miliardy korun.

Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky citlivým tématem, výdaje za energie totiž tvoří podstatnou část výdajů tamních domácností. Předchozí „nestranický“ kabinet řízený socialisty, který zemi vládl do letošního července, snížil během 14 měsíců u moci ceny energií dvakrát. Cílem těchto rozhodnutí bylo zabránit vypuknutí nové vlny demonstrací proti cenám energií. Podobní protesty totiž svrhly v únoru 2013 tehdejší středopravou vládu.

Druhé volby během dvou let

Zahraniční distributoři energie, české společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN, považují současný nárůst cen „pouze za malý krok“. „Nárůst cen společnostem pouze umožní pokrýt minimální náklady na údržbu sítě a služby klientům, ale nedává příležitost k jejich modernizaci a rozvoji,“ uvedla zástupkyně EVN Ilina Stefanovová.

Bulharské voliče čekají v neděli již druhé parlamentní volby během dvou uplynulých let. Jde přitom opět o předčasné volby nového zákonodárného sboru. Ani tentokrát ale není jisté, že se podaří vytvořit stabilní vládu, která by byla s to vyvést zemi z nynější vážné politické, ekonomické i sociální krize. Hlavním favoritem je opoziční strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB).

Čtětě také: