Bulharsko opět nepovolilo přelet ruskému letadlu mířícímu do Sýrie

Ruské nákladní letadlo - ilustrační foto

Ruské nákladní letadlo - ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: TseRonnie via Wikipedia

Bulharsko dnes nepovolilo přelet nad svým územím ruskému letadlu mířícímu do Sýrie. Oznámilo to bulharské ministerstvo zahraničí. Není to přitom první případ - od začátku září Sofia už zakázala průlet svým vzdušným prostorem několika ruským letadlům, uvedla agentura AFP.

Ministerstvo zahraničí rozhodnutí úřadů zdůvodnilo tím, že ruská strana nerespektovala zákonem stanovenou pětidenní lhůtu pro včasné oznámení letu. „Podle dokumentů předložených ruskou stranou měl letoun transportovat humanitární pomoc. Lhůta pro oznámení letu má umožnit ověření“ nákladu, sdělila mluvčí ministerstva Betina Jotevová.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace podle agentury TASS uvedlo, že letadlo přepravuje do Sýrie 20 tun humanitární pomoci, zejména potravin a ošacení. Zpět by jím mělo letět 80 občanů Ruska a některých dalších postsovětských států, kteří se vzhledem k pokračující válce v Sýrii chtějí vrátit do vlasti. „Bulharské odmítnutí ruskou pomoc nijak neovlivní, trasa letounu se jen změnila,“ citoval TASS tiskovou službu ministerstva.

Kontrola nákladů

Rusko se od konce září vojensky zapojilo do bojů v Sýrii na straně režimu syrského prezident a Bašára Asada. Její bojové letouny případně rakety denně bombardují pozice povstalců. Západ Moskvu obviňuje, že cílem nejsou jen síly Islámského státu, ale i rebelové, jimž jde o sesazení Asada.

Bulharsko, které je členem NATO, po odmítnutí přeletů několika ruským letounům sdělilo, že je ochotno povolení dávat, pokud Rusové, kteří tvrdí, že stroje přepravují jen humanitární pomoc, budou souhlasit s kontrolami nákladů.