Bývalý finanční šéf Porsche odsouzen, zaplatí stovky tisíc eur

Porsche Boxster

Porsche Boxster Zdroj: E15 Anna Vackova

Jako finanční ředitel byl jedním ze strůjců neúspěšného pokus automobilky Porsche o převzetí konkurenčního Volkswagenu, nyní musí platit. Holger Härter dostal za machinaci s účetnictvím Porsche pokutu 630 tisíc eur (16,22 milionu korun), rozhodl soud ve Stuttgartu.

Při vyjednávání o úvěru s francouzskou bankou BNP Paribas v roce 2009 Härter předložil neúplné a falešné doklady, uvedl soudce Roderich Martis. Bývalý manažer Porsche bude muset po 180 dní každý den zaplatit 3500 eur (90 tisíc korun). Žalobce po soudu požadoval vyšší trest, z opačného důvodu je nespokojený i Härter. Jeho právník už dal najevo, že se odvolá. Mírnější trest dostal i Härterův kolega.

Státní zástupce pro Härtera žádal roční trest odnětí svobody a pokutu nejméně milion eur. Za úvěrový podvod hrozí v Německu až tříleté vězení.

V roce 2009 propuštěný finanční ředitel Porsche měl podle státního zástupce během vyjednávání o půjčce 500 milionů eur zatajit některé výdaje a část rizik, kterým automobilka čelila. Härter také zřejmě chybně udal hodnotu nákupních a prodejních opcí kmenových akcií Volkswagenu.

Härtera čeká ještě další soudní proces. Spolu s bývalým šéfem Porsche Wendelinem Wiedekingem čelí obvinění z manipulace s trhem. Na nezdařeném pokusu o převzetí Volkswagenu tratila řada amerického hedgeových fondů, které se nyní dožadují náhrad ve výši několika miliard eur.