Bývalý francouzský prezident Sarkozy dostal za korupci tříletý trest. Rok stráví ve vězení

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy musí kvůli korupci na rok do vězení.

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy musí kvůli korupci na rok do vězení. Zdroj: ČTK

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy musí kvůli korupci na rok do vězení.
Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy musí kvůli korupci na rok do vězení.
3
Fotogalerie

Pařížský soud v pondělí uznal francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho vinným z korupce a obchodování s vlivem a uložil mu tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Soud však uvedl, že Sarkozy bude mít možnost požádat o odpykání si trestu v domácím vězení s elektronickým náramkem.

Šestašedesátiletý Sarkozy je podle agentury Reuters po Jacquesu Chirakovi druhým bývalým francouzským prezidentem usvědčeným z korupce v novodobé historii země. Obžaloba pro někdejšího šéfa Elysejského paláce žádala odnětí svobody v délce čtyř let, z toho dva roky podmíněně.

Podle soudu je Sarkozy vinným z pokusu o uplácení soudce a z nedovoleného ovlivňování. V případu jsou dalšími obžalovanými někdejší Sarkozyho advokát Thierry Herzog a bývalý soudce kasačního soudu Gilbert Azibert. Trojice mezi sebou podle francouzské justice uzavřela nekalou dohodu, která byla odhalena díky odposlechům Sarkozyho telefonu v roce 2014.

Sarkozy a Herzog se údajně od Aziberta pokoušeli získat informace o probíhajícím procesu, na oplátku mu nabízeli podporu při kandidatuře na prominentní post v Monaku.

Sarkozy, který byl prezidentem v letech 2007 až 2012, několika obviněním čelil již v minulosti a další proces ho čeká už tento měsíc. Před soudem má stanout v kauze označované Bygmalion kvůli podezření z ilegálního financování prezidentské volební kampaně v roce 2012. Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) také 15. ledna oznámil, že Sarkozyho vyšetřuje v souvislosti s jeho poradenskou činností v Rusku.