Cameron chce zreformovat Evropský soud pro lidská práva

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Britský premiér David Cameron tvrdí, že Evropský soud pro lidská práva potřebuje rozsáhlé reformy. Instituce podle něj zabředává do situace, kdy se zabývá podružnými případy, opakovaně řeší stejné záležitosti a ruší národní rozsudky tam, kde to není třeba.

U soudu se nyní nahromadilo více než 150 tisíc nevyřízených kauz. Británie v současnosti předsedá Radě Evropy, pod níž těleso spadá, a Cameron dnes vystoupil s projevem, ve kterém nastínil možnosti změn. Mimo jiné navrhuje, aby byly rozsudky přijímány jako precedenty, čímž by se zabránilo opakování kauz. Chce také zlepšit proces výběru soudců.

„Tak můžeme dát soudu prostor, aby se soustředil na nejhorší, do očí bijící porušování lidských práv,“ poznamenal Cameron. Pro ilustraci toho, že se instituce v současnosti často zabývá banalitami, uvedl příklad turisty, který si u ní stěžoval na to, že zaplatil 90 eur za cestu z Bukurešti do Madridu, ale autobus nebyl dost pohodlný.

Premiér také zdůraznil úlohu vlád jednotlivých států, které podle něj musejí mít hlavní zodpovědnost za ochranu práv svých občanů. Kritika předsedající země organizace přichází krátce poté, co soud odmítl vyhoštění radikálního muslimského duchovního z Británie do Jordánska. Zdůvodnil to tím, že by proti němu mohly být použity důkazy získané mučením. Britské konzervativce roztrpčily už některé dřívější verdikty.

Cameron slíbil, že zbývající čas předsednictví využije k protlačení změn. Má na to čas do května. Rada Evropy má 47 členů, reformy vyžadují jejich jednomyslný souhlas a ratifikaci parlamenty všech zemí.