Capriles vyráží do boje proti Chávezovi

Henrique Capriles

Henrique Capriles Zdroj: profimedia.cz

Venezuelská opozice při hledání vyzývatele prezidenta Huga Cháveze do podzimních voleb vsadila na favorizovaného Henriqua Caprilese. Guvernér státu Miranda v primárkách zvítězil se ziskem 62 procent hlasů. Capriles, který slibuje zlepšení podnikatelského prostředí v zemi, věří, že dokáže třináctiletou vládu Cháveze ukončit. „Je jasné, že model této vlády selhal.

Naše země je v krizi,“ prohlásil. Chávez má zatím před svým rivalem v průzkumech náskok dvaceti procent. Kandidát opozice ale plánuje do října projet celou Venezuelu. Očekává přitom tvrdou antikampaň. Státní média už proti němu vyrazila do útoku s tvrzením, že reprezentuje venezuelskou elitu a je vzdálen lidu.

Devětatřicetiletý právník, který obyčejně chodí v džínách a s baseballovou čepicí, označuje sám sebe za středolevicového humanistu. Uvedl, že chce zkopírovat brazilský „moderní levicový model“ zaměřený jak na hospodářskou, tak sociální politiku.

Ve své kampani se zatím poměrně vágně soustředí na dvě témata – zlepšení bezpečnosti a tvorbu pracovních míst.
Analytici míní, že pokud vyhraje, vytvoří vládu, v níž zasednou jak představitelé opozice, tak odborníci. Zřejmě by pomalu začali zavádět reformy, po kterých ekonomové volají celé desetiletí.

Capriles se staví proti znárodňování, převzetí učiněná Chávezem podle něj ale nemohou být zrušena „přes noc“. Zdůrazňuje přitom, že podnikání se nebude rozvíjet, dokud strach ze znárodňování nezmizí. Přes přírodní krásy země podle něj zatím dusí i rozmach turistiky.

Popírá ale, že by měl v plánu privatizovat ropnou společnost PDVSA. Plánuje ji však „depolitizovat“, tedy nahradit manažery spjaté s politikou profesionály.

V plánu má rovněž zvýšit produkci ropy a financovat její pomocí rozvojové projekty. Kromě obecných úvah o přilákání více zahraničních investorů však s konkrétními návrhy zatím nepřišel.

Další Caprilesovy plány

» nezvýšit hned nízké ceny státem dotovaných pohonných hmot, ale otevřít diskuzi na toto téma
» respektovat dluhy z Chávezovy éry i před ní
» potírat zločinnost investicemi do vzdělávání
» udržovat vztahy s demokraciemi, ale za klíčového partnera si držet Čínu