Část EU je skeptická ke snaze Ankary o rychlý bezvízový režim

Turecko-syrská hranice

Turecko-syrská hranice Zdroj: ctk/ap

Některé země Evropské unie jsou přinejmenším skeptické k přání Turecka, aby Evropská unie kvůli spolupráci Ankary v migrační krizi zrychlila jednání o bezvízovém režimu. Vyplynulo to z vyjádření ministrů vnitra unijní osmadvacítky, kteří dnes jednali v Bruselu o migrační krizi.

Turecko svůj požadavek na rychlejší jednání o vízové liberalizaci tak, aby byly rozhovory u konce do poloviny roku, spojilo v pondělí na summitu EU se svými novými návrhy na řešení migrační krize. Šéfové států a vlád unie nové a překvapivé plány Ankary obecně „vřele přivítali“, teď se na nich dál pracuje a konečné slovo by měl mít summit EU za týden.

Turecko nabídlo, že převezme zpět z řeckých ostrovů všechny migranty, kteří na ně připlují. Za každého Syřana mezi nimi by unie měla nabídnout azyl jednomu syrskému občanovi z táborů v Turecku.

Ankara chce 81 miliard

Ankara také žádá další tři miliardy eur (81 miliard Kč) nad stejnou částku, domluvenou v rámci společného akčního plánu loni v listopadu. Peníze mají sloužit ke zlepšení situace více než 2,5 milionu syrských uprchlíků přímo v Turecku.

Například rakouská ministryně Johanna Mikl-Leitnerová připomněla, že Turci s návrhy přišli jen tři dny poté, co úřady v Ankaře tvrdě zasáhly proti opozičnímu listu Zaman. „Ptám se, zda přes palubu neházíme evropské hodnoty,“ řekla novinářům.

Slovenský ministr Robert Kaliňák připustil, že výhrad dnes k návrhům Turecka měli jeho kolegové celou řadu. Dohodu obecně označil za dobrou, ale za pouhý začátek řešení.

„Sám za sebe říkám, že nejsem nadšený z toho, že předbíháme Ukrajinu. Jako kdybychom trochu zapomínali na jiné problémy, které máme. A to bychom asi dělat neměli,“ odpověděl na otázku týkající se víz s tím, že hlavní slovo musejí mít ministři zahraničí. Ti se v Bruselu sejdou v pondělí.

Komisař snahy Ankary chápe

Slovenský ministr vnitra dnes ale připomněl, že i Turecko, které se chce přibližovat EU, by mělo plnit své vlastní závazky. Turecko, které je roky kandidátem na členství, v pondělí také požádalo o začátek rozhovorů před otevřením dalších přístupových kapitol.

Evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos se dnes před novináři omezil na prohlášení, že komise snahy Ankary o rychlejší dosažení bezvízového styku chápe a plně podporuje. Předběžnou dohodu s Tureckem z pondělního summitu tento týden ve Štrasburku kritizovali také mnozí europoslanci.