Čech se pokusil ilegálně přeplavat do USA. Z Niagary ho vylovili vodáci

Niagarské vodopády (ilustrační foto)

Niagarské vodopády (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: RPramschufer; wikimedia

Osmatřicetiletý český občan Jindřich Koudelka se pokusil nelegálně přeplavat z Kanady do Spojených států. Překonat hraniční řeku Niagara se mu ale vlastními silami nepodařilo, museli ho zachraňovat vodáci, kteří jej také předali americké policii.

Událost se stala už v závěru dubna, Americký úřad pro ochranu hranic ale o ní informoval až tento týden. Podle jeho zprávy vodáci spatřili Koudelku, když se v řece držel klády. Muže hned vylovili a odvezli do přístaviště, kde čekala místní policie.

Její příslušníci následně nechali Čecha převézt sanitkou do nemocnice Mount Saint Mary’s ve městě Lewiston, které leží nedaleko Niagarských vodopádů, a zároveň zavolali agenty pohraniční služby. Ti po svém příjezdu zjistili, že Koudelka neumí anglicky.

„Koudelka byl vyslýchán za pomoci tlumočníka. Přiznal, že se pokusil o nelegální vstup do USA dne 30. dubna kolem 11. hodiny dopolední tak, že zkusil přeplavat z Kanady přes dolní tok řeky Niagara poblíž Lewistonu,“ napsal úřad, podle nějž byl Koudelka sám. Americká média v této souvislosti uvedla, že minimální šířka řeky u Lewistonu je 250 stop, tedy přes 76 metrů.

Po propuštění z nemocnice pak českého občana odvezli na stanici pohraniční stráže u Niagarských vodopádů kvůli dalšímu vyšetřování.

„Zabezpečení hranice v tomto regionu vyžaduje spolupráci občanů s bezpečnostními složkami,“ podotkl zástupce pohraniční stráže Jeff Wilson. Chycení Koudelky je podle něj vynikajícím příkladem takové týmové práce.

Lewiston leží jen pár kilometrů severně o Niagarských vodopádů: