CEDES Logistik chce od dodavatele zdravotnických prostředků Braun Medical miliony, ten je neuznává

Poškozené bankovky. Kdy ještě platí, a kdy už je obchodník může odmítnout?

Poškozené bankovky. Kdy ještě platí, a kdy už je obchodník může odmítnout? Zdroj: archiv Blesk/Aha

Dodavatel zdravotnických prostředků B. Braun Medical se dostal do sporu se svým logistickým partnerem CEDES Logistik. Záležitost je velmi citlivá pro obě strany. Vzájemná spolupráce trvala řadu let. Podle zdroje blízkého firmě CEDES Logistik byl pro ni B. Braun nejvýznamnějším zákazníkem. 

Jádro sporu spočívá zřejmě v pohledávkách v řádu milionů korun, které chce CEDES zaplatit, ale B. Braun je neuznává. „CEDES Logistik ve svých skladech od osmého prosince zcela protiprávně zadržuje zboží − léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, jež měl doručit zdravotnickým zařízením,“ uvedla mluvčí B. Braun Medical Lucie Kocourková.

„Vyvíjíme maximální snahu, aby dopad na zdravotnická zařízení byl co nejmenší,“ dodala. Pro B. Braun Medical znamenal spor narušení plynulého toku části dodávek, jak napsal v prosinci zákazní- kům. Zpoždění se mohlo týkat infuzních roztoků, materiálů pro dialýzu nebo dezinfekcí. „Z platných smluv jsme stále vázáni mlčenlivostí,“ uvedl zástupce CEDES Logistik Martin Vojtíšek.

Nesouhlasí s tvrzením B. Braun Medical, že zadržení zboží přišlo nečekaně. „Na problém jsme upozorňovali od února 2016,“ tvrdí Vojtíšek. B. Braun Medical teď dováží veškeré zboží z centrálních skladů v Německu prostřednictím jiné logistické firmy. Vznikly ale další potíže. Státní ústav pro kontrolu léčiv firmě po kontrole 19. prosince zakázal využívat sklad v Rudné u Prahy, neboť nebyl schválen pro distribuci léků. B. Braun Medical ale odběratele uklidňuje, že tam léky pouze překládá a pro překladiště neplatí tak přísná pravidla.

„Kontrola doposud neskončila,“ uvedla mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomová. B. Braun Medical, součást německého koncernu B. Braun, utržila předloni 1,8 miliardy korun a skončila v zisku 74 milionů korun.