Černošská menšina v Německu chce být spočítána, poprvé od konce druhé světové války

Černošská menšina v Německu chce být spočítána, poprvé od konce druhé světové války

Černošská menšina v Německu chce být spočítána, poprvé od konce druhé světové války Zdroj: scom

V červnu začne v Německu sčítání osob černošského původu. Důvodem je především ambice definovat tuto skupinu a dál s ní pracovat. "S věcmi, které nejsou sečteny se nepočítá," hlásí organizátoři sčítání, na jejichž současnou agendu teď upozornila agentura Bloomberg

Základní kámen celé iniciativy položila podnikatelka Nana Addisonová. Ta založila svůj vlastní kosmetický veletrh s názvem CURL CON, jež nabízí služby a značky určené právě této menšině. Addisonové se však podle jejích slov proto, že v Německu neexistují data o tom, kolik černochů v zemi žije, hůře pracuje na rozvoji veletrhu a zároveň další firmy orientované na černoškou menšinu pořádně neví, koho a jak oslovit.

„Data jsou základem všeho,“ uvedla Addisonová. „Černoši jsou jedním z nejmladších a nejrychleji rostoucích segmentů německé populace, tato skupina spotřebitelů stojí za pochopení a za sečtení,“ doplnila šéfka veletrhu s tím, že černošská populace v Německu je nyní odhadována na více než jeden milion obyvatel. 

Online průzkum známý jako Afrozensus se zeptá lidí afrického původu na jejich situaci v zaměstnání, socioekonomické postavení a zkušenosti s rasismem. Organizuje jej berlínská komunitní skupina černochů, kterou podporuje německá antidiskriminační agentura.

Německo kvůli problematice rasové otázky v souvislosti s rasovou segregací kolem 2. světové války ve sčítáních lidu nepracuje s otázkami kolem etnického nebo rasového původu. 

V roce 2018 se ale německý statistický úřad věnoval stratifikaci obyvatel Německa podle toho, zda jsou lidé imigranty, v Německu pobývajícími cizinci nebo lidmi narozenými v Německu. Ukázalo se, že z celkového počtu 82 milionů sčítaných lidí je 61 narozených v Německu, 11 milionů imigrantů a 10 milionů cizinců. 

Pořadatelé Afrocenzu se ve své současné aktivitě odvolávají rovněž na čerstvé nepokoje ve Spojených státech, které podnítil zásah policistů proti černochovi Georgi Floydovi, který po zásahu strážníků zemřel.

Upozorňují na to, že podcenění situace menšin může přinést potencionální problémy. Německo rovněž v posledních letech bojuje s rostoucími projevy rasismu.