KLDR v nejhorší hospodářské krizi za dekády. Kim Čong-un požaduje peníze od elity země

Život v Pchjongjangu

Život v Pchjongjangu Zdroj: Profimedia, archiv Niny Špitálníkové

Život v Pchjongjangu
Život v Pchjongjangu
Život v Pchjongjangu
Život v Pchjongjangu
Život v Pchjongjangu
9
Fotogalerie

Čelit ekonomickým hrozbám, které vyplynuly z krize způsobené pandemií nového typu koronaviru, se rozhodl severokorejský diktátor Kim Čong-un po svém. KLDR přichystá nové emise dluhopisů a bude požadovat, aby bohatí Severokorejci skrze investice do nich pokryli až 60 procent rozpočtu země. Jde o první takový krok vlády od roku 2003. Uvedl to web Financial Times

Severní Korea se podle analytiků nachází v nejhorším hospodářském útlumu od roku 1997. „Současná emise dluhopisů je skutečný znak toho, že je KLDR pod závažným finančním stresem v důsledku mezinárodních sankcí a také kvůli pandemii koronaviru,“ uvedl pro FT analytik Peter Ward.

Doplnil, že konání severokorejské vlády není příliš smysluplné. „Vedení KLDR se chystá vzít peníze lidem, kteří by mohli oživit tamní ekonomiku,“ řekl Ward. Součástí nové úpravy, respektive nového plánu s bondy je podle britského deníku snaha nabídnout dluhopisy primárně těm nejbohatším lidem v KLDR. 

Analytická společnost Fitch Solutions uvedla, že HDP Severní Korey letos poklesne o šest procent. Znamenalo by to nejhorší výsledek od krize před 23 lety, kdy hrubý domácí produkt země klesl o 6,5 procenta. Společnost dále potvrdila, že finanční zdroje země výrazně klesly. Hlavními důvody jsou údajně opět především problémy spojené s pandemií a neutuchající restrikce ze strany světových velmocí. 

I přes ekonomický pokles země je však i nadále podle odborníků velice štědře podporován zbrojní průmysl a severokorejská armáda. Oficiální odhady hovoří o tom, že Pchojngjang investoval v minulém roce zhruba 600 milionů dolarů (téměř 14,5 miliardy korun) do jaderných zbraní. Odborníci tvrdí, že se zemi tuto oblast daří financovat díky hackerství a praním špinavých peněz.