Černou Horu trápí nebožtíci v seznamech voličů

Kostel v černohosrské Budvě

Kostel v černohosrské Budvě Zdroj: Profimedia.cz

Tři týdny před předčasnými parlamentními volbami v Černé Hoře se jako velký problém ukazuje nedostatečný seznam voličů. Nevládní organizace MANS upozornila, že v soupisu je kromě řady dalších nesrovnalostí také zhruba 6000 mrtvých lidí, což může vést k manipulaci s hlasováním. Ministerstvo vnitra nicméně ujistilo, že všechny chyby odstraní.

MANS již koncem minulého týdne uvedla, že v dokumentu volební komise je přes 14 tisíc lidí se stejným jménem a příjmením, bydlištěm, které odlišuje jen jiné identifikační číslo.

Organizace podle deníku Vijesti data porovnala s údaji získanými během loňského sčítání obyvatel. Ze soupisu populace mimo jiné vyplývá, že tento malý jadranský stát obývá 44 osob starších sto let. V seznamech voličů jich ale figuruje 91, tedy více než dvojnásobek. Podobná zjištění učinila MANS i s v počtu lidí nad 60 let.

Největší nesrovnalosti mezi seznamy voličů a sčítání obyvatel panují u ročníků 1946 a 1951. V dokumentu pro nadcházející volby jsou tyto dvě generace výrazně více zastoupeny. MANS proto v této souvislosti varuje před možnými manipulacemi s hlasy. V Černé Hoře je 509 tisíc oprávněných voličů.

Čeští podnikatelé doprovázeli prezidenta Klause v Černé Hoře

Poslanci v červenci rozpustili parlament, aby podle představ vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS) mohl z předčasných parlamentních voleb v říjnu vzejít kabinet s jasným mandátem pro vyjednávání o vstupu do Evropské unie. Brusel s Podgoricou přístupová jednání zahájil v červnu.