Červený kříž stále nemá bezpečnostní záruky. Konvoj stojí na hranici

Řidiči konvoje

Řidiči konvoje Zdroj: ctk

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) vyjednávají s ukrajinskou armádou a se zástupci východoukrajinských vzbouřenců o bezpečnostních zárukách pro ruský humanitární konvoj. Bezpečnostní záruky podle ní zatím Červený kříž nedostal. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova bylo přitom vše už dohodnuto.

„Dokud nebudou otázky bezpečnosti konvoje vyřešeny, kolona rusko-ukrajinskou hranici nepřekročí,“ uvedla v pohraničním městě Kamensk Šachtinskij mluvčí MVČK Galina Balzamovová. mluvčí. „Delegáti Červeného kříže dosud od žádné z bojujících stran bezpečnostní záruky nedostali,“ dodala.

Lavrov dnes na tiskové konferenci v Berlíně prohlásil, že veškeré náležitosti spojené s ruským humanitárním konvojem se podařilo dojednat. „Všechny problémy byly nakonec vyřešeny. Vše bylo s Ukrajinou a MVČK dohodnuto,“ dodal. Smysl jeho slov není podle agentury AP jasný, protože situace na rusko-ukrajinské hranici jeho slova nepotvrzuje.

16 kamionů na hranici

Většina ruských kamionů parkuje od čtvrtka u ruského pohraničního přechodu Doněck, kde posádky vozidel nocují v provizorním stanovém táboře. Skupina šestnácti nákladních automobilů se o víkendu přesunula přímo na hranice k přechodu Doněck-Izvaryne, kde je v nejbližší době čeká celní odbavení.

Podle Balzamovové budou celní kontrolu provádět společně ruští i ukrajinští celníci spolu se zástupci MVČK. Jakmile bude procedura dokončena, Červený kříž kamiony zaplombuje. Kdy se tak stane, Balzamovová neuvedla. Moskevský rozhlas oznámil, že celní prohlídka zřejmě začne dnes, trvat ale může mnoho hodin či dokonce dní.

Chybí průvodci

Podle šéfa ukrajinské finanční pohraniční stráže Anatolije Makarenka budou hranice kamiony překračovat ve skupinách po třiceti vozidlech. Každému z kamionů bude jako doprovod přidělen jeden pracovník MVČK. Skupina těchto průvodců ale na hranice dosud nedorazila, uvedl generál Makarenko.

Ruská kolona, kterou Moskva vypravila k hranicím před týdnem, má 262 vozidel. Je na nich naloženo přes 1800 tun humanitární pomoci, zejména potravin, hygienických potřeb, léků a spacích pytlů.