Česko patří mezi největší dodavatele vojenské pomoci Ukrajině, uvedl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě (22.2.2023)

Premiér Petr Fiala (ODS) s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě (22.2.2023) Zdroj: Úřad vlády ČR

Jednání vlády: Petr Fiala na tiskovce (15.2.2023)
Premiér Petr Fiala (ODS) se ve Varšavě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem (22.2.2022)
Jednání skupiny B9 za účasti amerického prezidenta Joea Bidena a českého premiéra Petra Fialy (ODS) (22.2.2023)
4
Fotogalerie

Lídři devíti zemí východního křídla NATO jednali ve Varšavě s americkým prezidentem Joem Bidenem a generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem o dalším společném postupu v době ruské invaze na Ukrajinu.  Za Českou republiku se jednání zúčastnil premiér Petr Fiala. „Setkání ukázalo jednotu spojenců a velké odhodlání pomoci Ukrajině,“ uvedl po jednání český premiér.

Fiala uvedl, že hlavním motivem jednání byla bezpečnost v Evropě, především pak u států střední a východní Evropy. „Prezident Biden potvrdil spojenecké závazky v rámci NATO,“ doplnil premiér a ocenil fakt, že Spojené státy i další země přislíbily další pomoc Ukrajině.

„Ohledně války na Ukrajině nás čekají těžké časy, další týdny a měsíce můžou být klíčové,“ řekl dále Fiala ve Varšavě.

Český premiér dále informoval o tom, kolik kusů vojenské techniky vyvezlo Česko do válkou stíhané Ukrajiny. „Česká republika patří mezi největší dodavatele vojenské pomoci Ukrajině, tato naše pomoc motivovala i ostatní země,“ uvedl Fiala. Doplnil, že první dodávka zbraní byla na Ukrajinu dodána 14 dní po začátku invaze.

Česko podle Fialy ještě před vypuknutím konfliktu darovalo Ukrajině dělostřeleckou munici. „Na Ukrajinu jsme dodali 89 tanků, 226 bojových obrněných vozidel, 38 houfnic, 33 salvových raketometů, 900 metrů mostních konstrukcí či zhruba 1,5 milionu kusů munice. Celková hodnota pomoci dosahuje tržní ceny zhruba 10 miliard korun od začátku invaze, zbraně za 30 miliard korun poslal obranný průmysl,“ informoval český premiér. Doplnil, že třetina techniky pochází z armádních skladů. „Českým firmám byly vydány licence na vývoz vojenského materiálu za celkem 68 miliard korun,“ řekl Fiala. 

V závěrečné deklaraci lídři vyzvali k posílení přítomnosti NATO na jeho východním křídle, vyjádřili podporu snahám Ukrajiny o integraci do euroatlantických struktur a zdůraznili odhodlání bránit „každou píď“ území aliance.

VIDEO: Fiala s Bidenem ve Varšavě na jednání lídrů východní Evropy

Video placeholde
• Úřad vlády ČR