Česko přijde o jednoho europoslance

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: profimedia.cz

Česko bude v Evropském parlamentu po volbách v roce 2014 reprezentovat jen 21 poslanců, tedy o jednoho méně než nyní. Vyplývá to z dohody ústavního výboru europarlamentu (AFCO), který řeší, jak po přistoupení Chrovatska napasovat počet europoslanců do kvóty, již určuje Lisabonská smlouva.

Podle Lisabonské smlouvy nesmí počet zástupců překročit číslo 751. Současný europarlament má o tři členy více, což se vyřeší tím, že o tři křesla přijde stát s nejvyšším zastoupením – tedy Německo. Kromě toho ale bude nutné najít dalších dvanáct míst pro Chorvaty, kteří se napřesrok stanou řádnými členy EU a zvolí si své europoslance.

Ústavní výbor (Češi v něm mimochodem nemají zastoupení) nicméně našel nekomplikované řešení – dvanáct zemí, mezi nimi i Česko, přijde o jeden post ve prospěch Chorvatů. Vycházel přitom ze statistických čísel, podle nichž jsou malé a středně velké země s ohledem na počet obyvatel lehce „nadreprezentováni“.

Sami členové výboru nicméně upozorňují, že našli sice pragmatické řešení, které ale zastupitelské aritmetice neodpovídá. „Pokud bychom skutečně posty přepočítávali, museli bychom tu ubrat tři místa, jinde zase až čtyři přidat. A to by se mohlo rozpoutat opravdové politické peklo,“ řekl serveru euractiv.pl polský europoslanec Rafal Trzaskowski.

Počet českých zástupců v europarlamentu se tak podle všeho již podruhé sníží. V unijních volbách v roce 2009 Češi vybírali jen 22 poslanců namísto původních čtyřiadvaceti. Kvůli rozšíření a celkové redukci míst jsme podobně jako Maďaři nebo Portugalci o dva posty přišli.

Pět let k dobru pro drahý cukr