Česko připravuje pomoc Kurdům

Irácka armáda

Irácka armáda Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman plně podporuje chystanou českou pomoc iráckým Kurdům, kterým chce vláda dodat vojenský materiál pro boj proti islámským radikálům z hnutí Islámský stát. Stejný názor má i šéf prezidentova zahraničního odboru Hynek Kmoníček, který už je s kurdskou stranou delší čas v kontaktu. „Počítám, že tam budeme dodávat nějakou vojenskou technologii. V posledních čtyřech až pěti letech byl Kurdistán částí Iráku, se kterou nebyly finanční problémy,“ řekl.

Česko má podle Kmoníčka v iráckém Kurdistánu i ekonomické zájmy – české firmy tam působí v železniční dopravě, v čištění odpadních vod nebo v zemědělství – a chystá se povýšit zastupitelský úřad v Irbílu na generální konzulát.

Ministerstvo zahraničí už oznámilo, že Česko chystá dodávku vojenského materiálu iráckým demokratickým silám. Mohlo by jít o munici nebo lehké ruční zbraně, které by mohly do Iráku zamířit na konci srpna. Diplomaté nyní zvažují, zda půjde o přímou mezivládní pomoc, již by musela schválit vláda, nebo o standardní obchodní kontrakt, jenž by vyžadoval licenci ministerstva průmyslu a obchodu.

Zeman: Terorismus je téma pro NATO

Vyhrocená situace v Iráku se nejspíš dostane i na program jednání summitu NATO, který se od 4. do 5. září uskuteční ve Walesu. Českou delegaci na něm povede prezident Miloš Zeman. „Pan prezident se domnívá, že summit NATO by neměl opomenout otázku boje proti mezinárodnímu terorismu, který se stal o to aktuálnějším, oč důležitější jsou operace islámských fundamentalistů v Iráku,“ řekl včera hradní mluvčí Jiří Ovčáček.