Český pavilon hlásí už 200 tisíc návštěv

Jíří Havlíček před putovním stánkem Expo 2017 Astana

Jíří Havlíček před putovním stánkem Expo 2017 Astana Zdroj: Vacková Anna

Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO
Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO
Jubilejní návštěvnice české expozice EXPO
Jíří Havlíček v putovním stánku  Expo 2017 Astana
5
Fotogalerie

Tuzemskou expozici shlédl za posledních dnů stejný počet lidí jako za první měsíc výstavy.

Český pavilon slaví v Astaně slaví, první srpnový den přivítal návštěvníka s pořadovým číslem 200 000. Jde o další metu, která na mezinárodní výstavě padla: desetisící host přišel už v závěru prvního týdne, 100tisící se dočkal slavnostního přijetí ještě před polovinou minulého měsíce.  

"Český pavilon vnímám jako vydařený a především unikátní v měřítku celé výstavy. Jako zásadní se v tomto ohledu ukazuje samotný výběr konceptu pavilonu, který republika zvolila velmi praktický. Jsme na EXPO jednou z mála zemí představujících ukázky konkrétních technologií, které přímo souvisejí s tématem výstavy a přitom jsou inovativní i návštěvnicky zajímavé,” uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, který pobýval v Astaně v minulém týdnu.

„Pro českou vědu, výzkum a průmysl je skvělou vizitkou, že jsme tímto způsobem dokázali naplnit prakticky celý pavilon. Málokterá země se může pochlubit podobným potenciálem, a proto většina účastníků spoléhá na audiovizuální prezentace obecných myšlenek. ČR šla jinou cestou a vysoký zájem návštěvníků i pozitivní reakce, které dostáváme, mi potvrzují, že se jednalo o krok správným směrem. Musím vyzdvihnout rovněž českou národní restauraci, která na EXPO nemá konkurenci,” podotkl Bärtl. 

Pro srovnání - ruský pavilon, druhý neoblíbenější podle ankety mezi hosty, si do současnosti prohlédlo 300 tisíc zájemců.

Na EXPO s mottem Energie budoucnosti, které se právě přehouplo do své druhé poloviny,přišlo dosud přes 1,5 milionu lidí. Denní návštěvnost akce, kterou považuje pořádající Kazachstán za velmi prestižní, činí necelých 41 tisíc osob.

Prim hrají Kazaši

Celkový počet návštěv jednotlivých objektů EXPO 2017 dosáhl k 23. červenci 11 295 991. Nejnavštěvovanějším objektem je kazašský národní pavilon, dalšími magnety jsou výstavy Uzbekistánu, Ruska a Indie, Ázerbajdžánu, Egypta a Plaza Afriky. Velké popularitě se těší také specializované komerční pavilon a dětská laboratoř společnosti Shell nebo kazašská zóna Tvůrčí energie. V českém pavilonu je lákadlem interaktivní dětský technický koutek Techmanie Plzeň, který si oblíbili i dospělí.