Cesta k levnějším lékům v chudých zemích, GSK nebude žádat o patenty

GSK, GlaxoSmithKline Vaccines

GSK, GlaxoSmithKline Vaccines Zdroj: GSK

Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline dnes oznámila, že nebude patentovat své produkty v nejchudších zemích světa. Usnadní tím cestu na trh pro výrobce levnějších kopií léčiv, kterým dosud hrozila žaloba za porušení patentového práva.

Podle GSK rozhodnutí dotkne 85 zemí a pomůže více než dvou milionům lidí, převážně v Africe. Zahrnuje všechny léčiva zařazená na seznamu výrobků firmy u Světové zdravotnické organizace.

Podle listu The Guardian se jedná například o Afghánistán, Rwandu nebo Kambodžu. V dalších „nízkopříjmových“ zemích jako Kosovo, Pákistán nebo Ukrajina bude GSK nabízet výrobcům generik desetileté licence za nízký poplatek.

Rozhodnutí oznámil výkonný ředitel GSK Andrew Witty na panelu Organizace spojených národů. Prohlásil, že v některých destinacích již společnost podobný postup praktikovala, ale nejednalo se o oficiální politiku firmy.

Příkladem má být Indie, kde jiní konkurenti GSK žalují výrobce generik za porušení jejich patentů, britská firma však vede jen málo takových sporů. Indie, stejně jako například Číny či Brazílie, se patentová úleva netýká.