Cestovní ruch láme rekordy. Nejvíc zahraničních turistů přilákala Francie, Česko hlásí vyšší příjmy

Eiffelova věž

Eiffelova věž Zdroj: Profimedia.cz

Mezinárodní cestovních ruch v loňském roce opět pokořil dosavadní rekordy, když vzrostl meziročně o sedm procent, nejvíce od roku 2010. Počet příjezdů zahraničních turistů činil loni 1,32 miliardy, informovala o tom ve své nejnovější zprávě Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Potvrdila tak předběžné odhady z letošního ledna.

Počet zahraničních turistů ve světě stoupl loni o 84 milionů oproti roku předchozímu a pokračoval už osmý rok v řadě v růstu. Největší nárůst zaznamenala loni Afrika, kde počty zahraničních turistů stouply o devět procet. V Evropě vzrostly o osm procent.

Nejnavštěvovanější zemí zahraničními turisty byla loni podle UNWTO Francie, kam zavítalo 86,9 milionu turistů. Druhé místo držel její soused Španělsko s 81,8 milionu zahraničních turistů a třetí byly Spojené státy, kam dorazilo 75,9 milionu zahraničních návštěvníků. Čtvrtá v žebříčku UNWTO byla loni Čína (60,7 milionu) a pátá Itálie (58,3 milionu turistů).

Do první desítky zemí s nejvíce zahraničními turisty se dostala jediná latinskoamerická země - Mexiko, kam dorazilo loni 39,3 milionu zahraničních turistů.

Pro Českou republiku uvádí poslední ročenka UNWTO nejaktuálnější údaje za rok 2016, kdy přijelo do Česka 12,8 milionu zahraničních turistů, což jej řadí mezi nejnavštěvovanější státy regionu střední a výychodní Evropy. Ti zde ale v přepočtu na dolary utratili méně než v roce 2010, který si analýza bere za srovnávací základnu. Zatímco před osmi lety zahraniční turisté během dovolené v Česku vydali 7,2 miliardy dolarů, v roce 2016 to bylo jen 6,3 miliardy dolarů a podle předběžných výsledků za loňský rok zahaniční cestovatelé v Česku utratili 6,9 miliardy dolarů.

I letos pokračuje mezinárodní cestovní ruch v růstu, podle dosavadních údajů světové organizace cestovního ruchu vzrostly počty zahraničních turistů ve světě od ledna do dubna o šest procent.

UNWTO je specializovanou agenturou OSN a sídlí v Madridu. Za zahraniční turisty považuje osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.