Naučit se vypnout. Čtěte, jak tráví léto čeští vrcholní manažeři

Tomáš Čupr

Tomáš Čupr Zdroj: Michael Tomes, E15

Slova jako prázdniny či dovolená řada manažerů neměla či dosud nemá ve svém slovníku, přesto se i velmi zaneprázdnění lidé snaží využít letní čas k nabrání sil. Jak se jim to daří? Čtěte anketní odpovědi, které sesbíral pražský European Leadership & Academic Institute (ELAI).



1) Máte možnost v létě trochu zvolnit své pracovní tempo a více odpočívat? Jaký je váš nejoblíbenější způsob letního relaxu?

2) Využíváte volnější prázdninový čas k intenzivnějšímu sebevzdělávání? Čemu se věnujete?

Lucie Brešová, donedávna výkonná ředitelka Kiwi.com

1) Letos jsem pracovní tempo zvolnila již na jaře odchodem z Kiwi.com, takže odpočívat mohu vydatně. Běžně se v červenci a srpnu zdržuji raději v ČR, kdy tu je krásné počasí a netřeba se za větším vedrem trmácet do jižních krajin. Ráda jezdím na skály, teď si syn oblíbil jízdu na kole, tak objevujeme Čechy v sedle bicyklu.

2) Když mám prostor, ráda se dozvídám nové věci, ať z oblasti vědy či byznysu. Dnes se svět neustále mění, a je potřeba získávat vstupy z nejrůznějších odvětví, které pak můžete ve své praxi kombinovat, a využívat třeba k inovacím nebo ke zvýšení produktivity. Sama nyní objevuji kouzlo audioknih a podcastů, které mohu poslouchat na cestách. Moc se mi líbila třeba audiokniha Bad blood: Secrets and lies in a Silicon Valley startup od investigativního novináře Johna Carreyrou. Je to o podvodech a pádu Theranosu, nadějného startupu, který zvládl získat téměř miliardu dolarů na valuaci, a přitom nefungoval. Další je The Hard Thing about Hard Things od Ben Horowitz. Obsahuje úžasné zkušenosti autora z vedení technologických startupů, IPO a těžkosti, které vás v takových situacích mohou potkat. A pokud jde o podcasty, dopručuji Proti proudu, což je zajímavý výběr osobností z české scény a rozhovorů s nimi.


Lukáš Sedláček, zakladatel a ředitel ELAI a Týdne inovací ČR

1) Během léta si moc odpočinku dopřát nemůžu, vedení firmy znamená i během léta potřebu neustále vydělávat a připravovat události a procesy na podzim. Mám léto ale rád, je to trochu milostivější období, kdy přece jen vznikne prostor pro hlubší přemýšlení a tvoření. Mimo pracovní věci mám více času po večerech na plavání, čtení a sochaření - to poslední si toto léto obzvláště užívám. Pracuji na větší soše než kdykoliv dříve, je tak těžká, že ani nevím, jestli ji pak dokáži přenést k odlití do bronzu. Lidské schopnosti kreativity si velice cením, je to pro mne nesmírně obohacující a zároveň smysluplná činnost.   

2) Sebevzdělávání se věnuji i během léta. V období vysokoškolských studiích na Karlově a na Cambridgeské univerzitě jsem byl zvyklý hltat týdně tucty knih a odborných článků a velmi jsem si to užíval. Při vedení firmy i s organizací Týdne inovací již tolik času bohužel nemám, ale snažím se, jak to jen jde, alokovat si čas na pravidelné čtení. Nyní čtu knihu Homo Deus od izraelského akademika Yuval Noah Harariho. Do mého sebevzdělávání patří i tématická příprava na nové workshopy, které budeme realizovat na podzim se šéfem českého T-Mobile, osobami z vedení Google nebo Lucií Brešovou z českého startupu Kiwi. A již zmíněnou četbu knih doplňuji návštěvou našich workshopů. Tahle kombinace se mi osvědčila, považuji jí za ideální. Teorii je totiž podle mě vhodné s praktickými poznatky a také radami zkušenějších.  


Daniel Franc, Global Program Manager, Google

1) Možností samozřejmě moc nemám, ale považuji za nutné si je vytvořit - kvůli sobě i kvůli rodině. Takže ano, pár týdnů strávím mimo práci a díky skvělému týmu většinu času i mimo pracovní maily a telefony. Byly doby, kdy mi to přišlo jako zásek v produktivitě, ale rychle jsem seznal, že vypnutí má naopak na práci skvělý efekt. 

2) Ano, ale sebevzdělávání ve smyslu přeladění mysli - potkávám se s jinými lidmi, řeším jiné věci, jezdí nám domů víc baťůžkářů ze zahraničí přes Couchsurfing, a mnohá z těchto setkání mě naučí víc, než literatura či video. Pravda, v nesouvisejících oblastech, ale tím spíš mi rozšiřují mentální záběr. 


Tomáš Čupr, podnikatel a investor, zakladatel společností Slevomat, DameJidlo.cz a Rohlik.cz

1) Ano. Více ležím u vody a čtu si. 

2) Ano. Více ležím u vody a čtu si. 


Petra Spáčilová, HR manažerka, Komix

1) V oblasti HR, zejména v náboru, je léto tzv. okurkovým obdobím. My jsme ale letošní letní období využili k realizaci hned několika interních projektů. Já osobně relaxuji hlavně při práci na zahradě a na výletech mimo Prahu. Takže jediná okurka, kterou toto léto na stole, je ta vlastnoručně vypěstovaná.

2) Vzhledem k naplánovaným cílům se sebevzdělávání ubírá směrem, kterým se ubírá i samotný projekt. Pro mě osobně je největší výzvou vést realizaci nového webového řešení. Znamená to získat povědomí o webdesignu, zmapování nejmodernějších trendů apod.


Petr Šídlo, zakladatel a ředitel, Direct People

1) Řadu let jsem odpočinek odkládal pro udržení pracovního tempa, ale letos jsem změnil přístup, a z dovolené v délce třech týdnů udělal nutnost. Rozhodně nelituji. Snad ani společníci a kolegové. Nejoblíbenější způsob letního relaxu je s společně s mými blízkými zcela změnit prostředí, ve kterém se běžně pohybujeme, vystoupit z automatizmů a zažít nové roviny, úhly a perspektivy.

2) Sebevzdělávání je pro mne kontinuální proces - nejčastěji když něco nejde, jak by mělo, je hledání nových přístupů skvělým způsobem prokrastinace, při němž se často naučím věci, které jsem původně nepotřeboval. A také nemám až tak špatný pocit, že onu obtížnou záležitost odkládám. Nejraději čtu knihy, za poslední půl rok šlo například o řadu knih od Irvina Yaloma, Sapiens Yuvala Harariho, Rest od Alexe Soojunga nebo Radical Candor od Kim Scott. Za průběžné sledování určitě také stojí Medium, Pocket a Forbes Espresso - všechny dodávají velmi kvalitní a koncentrovaný obsah pro sledování aktuální vývoje.


Jakub Hon, spoluzakladatel a ředitel, SalesDock

1) Na začátku léta jsem trochu zvolnil. Nicméně pak jsem vyrazil na cesty, což je moje nejoblíbenější forma relaxu. Během cestování jsem měl prostor se zamyslet jak zlepšit a zrychlit naše podnikání. Zbytek léta jsem tedy už zase v plném zápřahu, abychom mohli dotáhnout vše, co jsem během cestování vymyslel, a připravili se na zbytek roku. 

2) Ani ne, já prázdniny dvakrát volnější nemám. Z pohledu vzdělávání se tedy pro mě léto nijak neliší od zbytku roku. Za nejlepší zdroje informací považuji především lidi, se kterými spolupracujeme. Pak jsou to mentoři. Když si s něčím nevím rady, oběhnu si své „mentorské kolečko“. A za třetí je to četba knih. Rád bych zmínil několik posledních titulů, které mi prošly rukama. Jednak Sapiens od Yuvala Noaha Harariho, Homo Deus od stejného autora, a také Proactive selling, což napsal William Skip Miller.