Chášukdžího vražda byla předem naplánovaná, tvrdí Erdogan

Zavražděný novinář Džamal Chášukdží.

Zavražděný novinář Džamal Chášukdží. Zdroj: ČTK

Turecko má důkazy o tom, že vražda saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu byla předem naplánovaná. Před poslanci své Strany spravedlnosti a rozvoje to v parlamentu řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zdůraznil, že Turecko se obviněním několika agentů z vraždy nespokojí a že je třeba zjistit všechny viníky včetně těch, kdo vydali příkazy. Erdogan předem své vystoupení avizoval s tím, že podá k případu, kolem nějž se množí spekulace, "holou pravdu". Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové ale prohlásil, že nadále zůstávají otázky, na které je schopná odpovědět jedině Saúdská Arábie.

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr řekl, že jeho země je připravená případ řádně vyšetřit. Ministr energetiky Chálid Fálih vraždu označil za "odpornou".

Chášukdží vešel na konzulát 2. října a od té doby nebyl spatřen. Rijád až po 17 dnech jeho smrt přiznal, do té doby tvrdil, že po vyřízení své záležitosti z konzulátu ve zdraví odešel.

Erdogan dnes prohlásil, že šlo bezpochyby o naplánovanou politickou vraždu. To odporuje tvrzení Saúdské Arábie, podle níž byl Chášukdží zabit nešťastnou náhodou při konfliktu. Erdogan si myslí, že novinář byl na konzulát vylákán v rámci plánované vraždy. Zmínil se jen o saúdskoarabském králi Salmánovi, s nímž 14. října telefonicky hovořil a díky němuž se Saúdská Arábie připojila k vyšetřování.

Saúdskoarabská vláda po dnešním jednání, jemuž král Salmán předsedal, oznámila, že všichni, kdo nedostáli svým povinnostem v případu Chášukdžího, budou skládat účty bez ohledu na to, kdo to je. Erdogan ve svém projevu ani jednou nemluvil o korunním princi Muhammadu bin Salmánovi, k němuž obvinění směřuje vzhledem k tomu, že v patnáctičlenném komandu, jež bylo na konzulátu 2. října, byli také členové jeho ochranky.

V Saúdské Arábii bylo zatčeno 18 lidí, mezi nimiž jsou členové tohoto komanda, jež se vrátilo do Saúdské Arábie. Erdogan chce Salmánovi navrhnout, aby podezřelí byli souzeni v Istanbulu, kde se čin stal. "Důkazy ukazují, že Chášukdží se stal obětí brutální vraždy...všichni, kdo se na ní podíleli, od ty nejníže po ty nejvýše postavené, musejí být postaveni před soud," řekl Erdogan.

V Rijádu dnes byla zahájena mezinárodní investiční konference, na níž chce Saúdská Arábie uzavřít dohody za miliardy dolarů. Konferenci poznamenalo vyšetřování Chášukdžího případu a několik desítek účastníků ji kvůli tomu bojkotuje. Loni byl při zahájení korunní princ, který ale tentokrát chyběl.

O jeho roli v kauze zatím nemají podle agentury Reuters jasno ani evropské tajné služby. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že Turecko se zatím s nikým nepodělilo o informace z vyšetřování, ale je ochotné při vyšetřování se zahraničími partnery spolupracovat. Ráno do Turecka dorazila ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes k případu řekl, že Rusko vyslechlo stanovisko Saúdské Arábie, že královská rodina nemá s vraždou nic společného. Ostatní záležitosti jsou podle Peskova věcí vyšetřování.

Německo kvůli Chášukdžímu pozastavilo zbrojní vývoz do Saúdské Arábie. Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Tomio Okamura (SPD) požadují, aby se Česko k věci postavilo podobně a vývoz zbraní do Saúdské Arábie zastavilo. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek ale řekl, že by se to obrátilo proti ČR. Saúdská Arábie se podílí pěti procenty na celkovém exportu českého vojenského materiálu, jde hlavně o vojenské automobily Tatra.