Další tlak na Saúdy: osobnosti světového byznysu ruší účast na konferenci v Rijádu

Rijád, Saúdská Arábie

Rijád, Saúdská Arábie Zdroj: Profimedia.cz

Mrakodrap v Rijádu
Rijád, hlavní město Saúdské Arábie
3
Fotogalerie

Zabití novináře Džamála Chášakdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu má další dohru. Výkonný ředitel společnosti Siemens Joe Kaeser se rozhodl nezúčastnit třídenní investiční konference v hlavním městě Saúdské Arábie naplánované na tento týden. Podobně jako Kaeser se předtím zachovaly i další osobnosti obchodního světa.

„Siemens je spolehlivý a oddaný partner království a jeho Vize 2030. Teď ale musí být nalezena pravda a uplatněna spravedlnost,“ uvedl Kaeser na profesní síti LinkedIn. Následuje tak řadu dalších manažerů, připomíná agentura Reuters. Podobně jako on se již dříve zachoval například také šéf technologické společnosti ABB Ulrich Spiesshofer. Účast na akci zrušili též zástupci Airbusu a německé Deutsche Bank, stejně jako výkonný ředitel největší japonské banky MUFG, šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon nebo šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová.

Kroky evropských korporátních gigantů jsou současně ve značném souladu s rétorikou tamních vlád. Británie, Francie a Německo v dnešním společném prohlášení uvedly, že Saúdská Arábie musí podložit důvěryhodnými fakty své vysvětlení Chášukdžího smrti. "Vraždu nelze ničím ospravedlnit, odsuzujeme ji co nejdůrazněji," konstatuje se v dokumentu. "Přesné okolnosti novinářovy smrti je třeba co nejrychleji objasnit. Tvrzení Rijádu je zapotřebí podložit důvěryhodnými fakty," stojí v prohlášení.

Váhavý přístup Rijádu ke kauze Chášukdžího vyvolal kritiku i ve Washingtonu. Americký prezident Donald Trump prý sice věří saúdskoarabskému vysvětlení, smrt novináře ale považuje za nepřijatelnou. "Nebudu spokojen, dokud nenajdeme odpověď. Ale byl to velký a dobrý první krok," prohlásil o sobotním saúdském vysvětlení. Odvetná opatření by ovšem podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu.

 Saúdská Arábie v sobotu s dvoutýdenním zpožděním přiznala, že opoziční novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Podle dnešního vyjádření šéfa saúdské diplomacie Ádila Džubajra sice Rijád zatím neví, jak novinář přesně zemřel, ani kde je jeho tělo, ale viníci prý budou přísně potrestáni. Saúdské tajné služby podle Rijádu čeká čistka, případ se stal na svrchovaném saúdskoarabském území a ujme se ho saúdský soud.

Jako dostačující vysvětlení Rijádu považují Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn, Jemen a Egypt. Káhira uvedla, že kroky učiněné saúdským králem v souvislosti s kauzou jsou příkladem respektování zákona. Postup Rijádu podobně pochválily také SAE.