Chávez nezná hranice - teď chce vyvlastnit soukromé domy v Karibiku

Hugo Chávez, Venezuela

Hugo Chávez, Venezuela

Venezuelský prezident Hugo Chávez našel nový cíl své oblíbené činnosti – znárodňování. Po průmyslu a dalších odvětvích se nyní chce zaměřit na cestovní ruch. V první fázi prezident nemocný rakovinou plánuje zabavit soukromé domy na idylickém souostroví Los Roques a využít je ke státem řízenému turismu.

Ostrovy a ostrůvky Los Roques s korálovými útesy patří mezi Jihoameričany k nejoblíbenějším a také k nejdražším. „Vždycky jsem říkal, že bychom měli znárodnit Los Roques,“ řekl prezident, který své rozhodnutí zatelefonoval do státní televize. „Jsou tam nějaké domy, které byly vybudovány ilegálně. Převezmeme je. Figurují tam nějací údajní vlastníci. Privatizovali to, takže dá se říci, že jde o vysokou buržoazii, včetně zahraniční“ vysvětlil prezident.

Upřesnil, že vláda má v úmyslu postavit tam ubytovny „pro lidi“. Jachty, zkonfiskované uprchlým bankéřům, mohou sloužit pro přepravu turistů, dodal.

Sedmapadesátiletý Chávez chce znovu kandidovat v prezidentských volbách v příštím roce. A má velkou šanci na znovuzvolení. Podpora jeho kandidatury mezi Venezuelci stoupla od července o deset procent na 59 procent. Podle některých názorů s ním lidé soucítí kvůli jeho nemoci. Jaký je nyní přesný zdravotní stav prezidenta, ovšem není známo.

Souostroví Los Roques na leteckém snímkuSouostroví Los Roques na leteckém snímku|wikimedia.orgSouostroví Los Roques na leteckém snímku

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.