Chceme posílit spolupráci s USA a rozvíjet vztahy s Ruskem, řekl šéf čínské diplomacie

Šéf čínské diplomacie Wang I

Šéf čínské diplomacie Wang I Zdroj: Profimedia.cz

Čína chce posílit spolupráci se Spojenými státy, stejně tak stojí o užší spolupráci s Ruskem. Dnes to na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil šéf čínské diplomacie Wang I. O ruském napadení Ukrajiny řekl, že Čína se do konfliktu nezapojuje, usiluje ale o mírové řešení.

"Letos si připomínáme 45. výročí navázání diplomatických vztahů s USA," řekl Wang. "Ukázalo se, že když Čína a Spojené státy spolupracují, mohou dosáhnout velkých věcí," uvedl s tím, že Peking má o posílení spolupráce s Washingtonem zájem. Stejně tak ale Čína stojí o rozvinutí vztahů s Ruskem.

"Rusko je největším sousedem Číny," poznamenal šéf čínské diplomacie. Podle jeho slov užší a nekonfliktní vazby Číny a Ruska jsou v zájmu obou zemí.

Wang I se v Mnichově snažil rozptýlit kritiku ze strany některých západních zemí, které Čínu považují za rivala. Peking podle čínského ministra chce i v současné složité mezinárodněpolitické situaci pokračovat v odpovědné a stabilní politice.

O válce na Ukrajině Wang prohlásil, že Čína konflikt nevyvolala a ani se do něj nezapojila. "Nikdy ale nevzdala úsilí dosáhnout mírového řešení konfliktu," řekl.

K takzvanému budapešťskému memorandu z roku 1994, podle kterého se Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán vzdaly jaderných zbraní výměnou za zachování územní celistvost, uvedl, že Peking nebyl signatářem a proto nemůže rozhodovat o tom, co ostatní státy dělají. Ujednání tehdy za velmoci podepsaly USA, Rusko a Británie.

Wang nicméně poznamenal, že základním postojem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je, že suverenitu a územní celistvost všech států je třeba respektovat. Wang také uvedl, že Čína odmítá nasazení jaderných zbraní a že sama by nukleární zbraně v konfliktu s nejadernou zemí nikdy nepoužila.