Chcete odejít z EU? Hlasujte, vyzval Brity italský premiér

Mario Monti

Mario Monti Zdroj: CTK

Britský ministerský předseda David Cameron musí zodpovědět „základní otázku“ britské budoucnosti. Podle italského premiéra Maria Montiho by měla britská vláda vyhlásit referendum o setrvání své země v Evropské unii.

„Chcete zůstat v EU, nebo ne?“ měl by se podle Montiho ptát Cameron. Italský premiér zároveň Camerona varoval, že někteří evropští politici, především ti z Francie, by odchod Británie z EU přivítali. „Já ovšem patřím mezi ty, kteří říkají, že musíme Velkou Británii v Evropské unii udržet,“ dodal.

Monti je už druhým evropským státníkem, který v posledních týdnech přinesl na přetřes britské členství v EU. Jak nedávno prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, Británie by mohla „zůstat na světě sama“, pokud opustí EU.

Tlak na Camerona, aby ke členství své země v EU řekl rozhodné slovo, tak stoupá. Ani britská politická scéna přitom není jednotná. Mezi vládními konzervativci podle deníku Daily Telegraph roste počet těch, kteří prosazují vystoupení z EU. Ministerský předseda se ale omezil pouze na prohlášení, že nyní členství podporuje, ale v budoucnu nevylučuje odchod. už dříve ale připustul, že by tuto otázku mohlo rozhodnout referendum.

Podle Montiho členství Británie Unii prospívá především v oblastech hospodářství, zahraničních vztahů a „jednoho dne“ pomůže i při utváření společné obranné politiky.