Chemický útok přitáhl zahraniční pomoc, syrští rebelové získali nové zbraně

Syrské město Aleppo po raketovém útoku

Syrské město Aleppo po raketovém útoku Zdroj: profimedia.cz

Syrští povstalci dostali po zprávách o údajném chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun zbraní. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje ze syrské opozice. Jde prý o jednu z největších zásilek zbraní, která se k rebelům za poslední dva roky dostala. Podle jednoho ze zdrojů dorazila z Turecka a nyní je rozdělována do skladů povstaleckých jednotek na severu země.

Opozice tvrdí, že údajný útok vládních sil chemickými zbraněmi si ve středu vyžádal stovky mrtvých. Syrská vláda naopak viní z chemických útoků povstalce.

Podle západních mocností předběžné důkazy naznačují, že za použitím chemických zbraní stojí syrské vládní síly. Americká armáda nyní přeskupuje své síly ve Středomoří, aby byla připravena na případný vojenský zásah proti Sýrii.

Jak uvedli představitelé Íránu, jediného regionálního spojence Sýrie, je režim prezidenta Bašára Asada ochoten umožnit inspektorům OSN vstup do oblastí zasažených údajným chemickým útokem. Experti OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby prověřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem obviňují.