Chodorkovskij: Západ by jen neměl obchodovat s určitými lidmi

Michail Chodorkovskij (archivní foto)

Michail Chodorkovskij (archivní foto) Zdroj: CTK/AP

Západ by se měl namísto uvalování sankcí vůči Rusku spíše rozhodnout, zda bude, či nebude obchodovat s určitými lidmi, kteří se chovají nevhodně. Měla by to být otázka morálního výběru. I když to zní podobně jako sankce, stejné to není, uvedl dnes v Praze bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij v debatě, kterou pořádalo Forum 2000 společně s Knihovnou Václava Havla.

Rusko a Ukrajina by podle něj měly směřovat na Západ společně. Evropská unie a Spojené státy uvalily na Rusko sankce v souvislosti s angažováním velmoci v konfliktu na Ukrajině.

Pokud jde o nynější chování ruského prezidenta Vladimira Putina k oligarchům, Chodorkovskij uvedl, že teprve nyní v Rusku existují ti opravdoví oligarchové. „Ti, kteří zneužívají vládní struktury, využívají státní peníze jako své vlastní, považují státní majetek za svůj vlastní,“ popsal. S těmi, kteří byli označováni za oligarchy již dříve, se to podle něj nedá srovnávat. Oligarchy jsou v Rusku a okolních státech nazýváni lidé, kteří po rozpadu Sovětského svazu za krátký čas mimořádně zbohatli. Často tak byl označován právě i Chodorkovskij. „Teprve nyní je Putin obklopen opravdovými oligarchy,“ tvrdí ale bývalý šéf ropného koncernu Jukos.

Rozhovořil se i o korupci, která podle něj nyní hraje hlavní roli v ruské zahraniční politice. „Peníze z ruského rozpočtu směřují k lidem na Západě, kteří Putina podporují,“ vysvětlil. „Nemůžeme to dokázat u soudu, ale mnoho Rusů včetně mě je o tom přesvědčeno a této praxi se daří velmi dobře,“ dodal Chodorkovskij, který strávil deset let za mřížemi za údajné finanční machinace a krádeže ropy.

Věznění někdejšího oligarchy kritici Kremlu označovali za mstu Putina Chodorkovskému za jeho politické ambice a finanční pomoc ruské opozici. Loni se bývalý magnát dostal překvapivě na svobodu v rámci amnestie. Podle některých názorů tak chtěl Putin vylepšit svou image před olympiádou v Soči.

Obě země do Evropy ruku v ruce

Více než hodinu a půl trvající debata se dnes stočila i na vztah Ruska a Ukrajiny a jejich budoucnost. Podle Chodorkovskému by obě země měly směřovat do Evropy ruku v ruce. „Nemyslím si, že existuje jiná varianta. Rusko i Ukrajina jsou součástí Evropy,“ řekl. Jediným způsobem, jak by mohly být tyto dvě země od sebe odděleny, jsou určité „umělé prostředky“. „Právě to se nyní děje. A bohužel naše vlastní vláda se na tomto rozdělení podílela,“ dodal s tím, že obě země pojí desítky milionů rodinných vazeb, kdy téměř každá rodina má příbuzného jak na Ukrajině, tak i v Rusku.

Evropský soud pro lidská práva nedávno rozhodl, že Moskva musí zaplatit bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos vysoké odškodné za vyvlastnění jejich majetku. Chodorkovskij na dotaz, zda očekává nějakou kompenzaci, objasnil, že své podíly ve firmě již v roce 2004 (tehdy už byl ve vězení) prý přesunul na své partnery a vyrovnali se spolu. „Takže teď už ten proces vyplácení odškodného sleduji jen z pozice člověka, který to podporuje. Nic víc,“ dodal.