Chorvatská vláda odpustí nejchudším občanům jejich dluhy

Chorvatský premiér Zoran Milanović

Chorvatský premiér Zoran Milanović Zdroj: Roberta F. via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Nejchudší Chorvati dostali novou šanci lépe hospodařit. Chorvatská vláda se dohodla s věřiteli přibližně šedesáti tisíc lidí v dluhové pasti na odpuštění jejich finančních restů. Účastníky programu budou zaměstnanci s nejnižšími příjmy a lidé závislí na sociálních dávkách s celkovými dluhy do 4500 eur.

Odpouštět platby bude celá řada chorvatských institucí, berními úřady počínaje, bankami a městy konče. Program byl spuštěn včera. Celkem se má podle odhadů agentury Reuters lidem ulehčit o zhruba 309 milionů eur.

„Děláme vše proto, aby byl lidský život v této náročné době snazší,“ vysvětlil počínání vlády premiér Zoran Milanović. Vedle sociálního aspektu tím země prý sleduje i oživení ekonomického růstu.

Celková zadluženost Chorvatů opatřením klesne o jedno procento. Nižší dluhová zátěž má pak následně rozhýbat jejich útraty. Oddlužení se dotkne bezmála 1,5 procenta chorvatské populace. Země prošla dlouholetou ekonomickou recesí a rovněž jí ublížilo i nedávné prudké posílení švýcarského franku, v němž si řada Chorvatů kvůli nízkému úroku v minulosti brala úvěry.