Chorvatští kohouti chtějí vyburcovat zemi

Chorvatsko euru věří

Chorvatsko euru věří Zdroj: wikimedia.org

Středolevý opoziční blok Kukuriku (Kykyryký) si zajistil ve 151členném parlamentu osmdesát křesel, v Chorvatsku tak skončila osmiletá vláda konzervativců. Chorvatské demokratické společenství (HDZ) dosavadní premiérky Jadranky Kosorové bude mít jen 47 mandátů.

Odborníci míní, že k porážce HDZ pomohly skandály včetně vyšetřování údajného nezákonného stranického financování. Premiérem se zřejmě stane Zoran Milanović, lídr sociální demokracie, jež je jednou ze čtyř stran vítězné koalice.

„Naše práce právě začíná. Před námi je velká výzva a my v ní vidíme velkou příležitost,“ prohlásil Milanović v reakci na oznámení výsledků. Odcházejícímu kabinetu poděkoval za práci, kterou odvedl při přípravě země na vstup do Evropské unie. Chorvatsko by se do ní mělo začlenit v červenci 2013.

Všeobecně se počítá s tím, že nová vláda bude muset rychle přijít s razantními opatřeními na povzbuzení hospodářského růstu a zahájit rozpočtové škrty.

„Nemají času nazbyt. Nemohou si dovolit tradiční stodenní lhůtu hájení. Musí zkonsolidovat veřejné finance, zvýšit konkurenceschopnost a zlepšit podnikatelské klima,“ uvedl hospodářský analytik Damir Novotny.