CIA chtěla zavraždit Kim Čong-una, obviňuje KLDR Američany

Severní Korea oslavila dnešní 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena vojenskou přehlídkou, na které mimo jiné ukázala nové zbraně.

Severní Korea oslavila dnešní 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena vojenskou přehlídkou, na které mimo jiné ukázala nové zbraně. Zdroj: ČTK

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se svými vojáky
Donald Trump
Severní Korea
Raketové zkoušky KLDR
5
Fotogalerie

Severní Korea obvinila americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), že osnovala spiknutí s cílem zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že CIA ve spolupráci s jihokorejskou rozvědkou připravovaly "záludný komplot" a pomocí "biochemických látek" chtěly severokorejského vůdce usmrtit během oslav v Pchjongjangu.

V úterý Severní Korea pro změnu obvinila Spojené státy, že Korejský poloostrov dohnaly na pokraj jaderné války. KLDR tím reagovala na zapojení dvou amerických nadzvukových bombardérů B-1B do cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil. Jaderný a raketový program, v němž Severní Korea pokračuje navzdory protestům OSN a tlaku USA, stupňují napětí v regionu.

Americký prezident Donald Trump během nedávného rozhovoru s agenturou Bloomberg prohlásil, že se nebrání setkání se severokorejským vůdcem "za příhodných okolností". Uvedl dokonce, že by byl takovým setkáním "poctěn".

VIDEO: Jak probíhaly raketové zkoušky KLDR:
Video placeholde
Raketové zkoušky KLDR • reuters