Číně došla trpělivost. Začala trestat Jihokorejce za boj proti KLDR

Si Ťin-Pching, čínský prezident

Si Ťin-Pching, čínský prezident Zdroj: reuters

Američané den po testu KLDR začali jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.
Americký prezident Donald Trump
Kim Čong-un
Američané den po testu KLDR začali jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.
Američané den po testu KLDR začali jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.
9
Fotogalerie

Čínská vláda dala rázné doporučení svým domácím cestovním kancelářím, aby zrušily veškeré plánované zájezdy do Jižní Koreje. Důvodem je snaha výrazně snížit zisky Jihokorejců z cestovního ruchu – téměř polovinu turistů tvoří Číňané – jako trest za umístění amerického protiraketového systému THAAD na jihokorejském území, citovala CNN tvrzení jihokorejských vládních představitelů. Čína obvinění odmítá.

THAAD je americký systém protiraketové obrany, který USA umístily do Jižní Koreje kvůli pokračujícímu zbrojnímu programu Severní Koreje. Do provozu byl uveden prvního května.

Minulý rok navštívilo Jižní Koreu sedmnáct milionů turistů, z nichž osm milionů byli Číňané. Jejich podíl se za letošní březen snížil o čtyřicet procent, uvedla Korejská cestovní organizace. Jihokorejští vládní představitelé údajný zákaz odsuzují s tím, že jen posiluje obavy z hrozící obchodí války.

„Od počátku krize spojené s umístěním protiraketového systému THAAD na našem území došlo k velkému snížení počtu čínských turistů,“ informoval Kil Ki-yon, ředitel společnosti Seoul Tiger Bus, která se specializuje na provázení Číňanů Soulem.

Video: Podívejte se na video KLDR - simulace útoku na USA

Podobně se vyjádřil i mluvčí jihokorejského konglomerátu Lotte, který těží především z cestovního ruchu. „Prodeje čínským zákazníkům klesly mezi polovinou března a dubna o čtyřicet procent oproti minulému roku. Čínští turisté obvykle tvoří až osmdesát procent prodejů, které nepodléhají clu,“ vysvětlil mluvčí.

CNN připomíná, že k zásadnímu úbytku čínských turistů v Jižní Koreji dochází v době, kdy podíl čínské střední třídy cestující do zahraničí naopak značně roste. Dokládá to na datech Světové cestovní organizace, podle kterých Číňané loni v zahraničí utratili 261 miliard dolarů (zhruba 6,5 bilionu korun). Meziročně jde tedy o dvanáctiprocentní nárůst. 

Instalování amerického protiraketového systému THAAD naleznete v galerii>>>

Čínská strana veškerá obvinění z oficiálního příkazu cestovním kancelářím odmítá. „Místo toho, aby zástupci Jižní Koreje řešily fámy, doufáme, že si uvědomí hlas občanů a předejdou dalšímu poškození bilaterálních vztahů,“ uvedl Geng Shuang, mluvčí ministerstva zahraničí.