Cigarety čeká přísnější regulace, EU ji schválila přes odpor Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Větší varování před následky kouření nebo přísnější pravidla pro cigarety s příchutí. Členské země Evropské unie se i přes nesouhlas České republiky a několika dalších států shodly na přísnější regulaci tabákových výrobků, která by měla omezit počet kuřáků. Dohoda je ale kompromisem a oslabuje původní návrh Evropské komise. Musí jí ale ještě schválit Evropský parlament.

Zatímco komise navrhovala, aby 75 procent obalu krabičky tvořilo varování před následky kouření, nakonec se ministři zdravotnictví EU dohodli na 65 procentech. Stejně tak irské předsednictví odmítlo návrh komise na zákaz cigaret „slim“.

Pokud jde o prodeje cigaret s příchutí, například mentolu nebo vanilky, mělo by platit přechodné tříleté období. Poté mohou povolit prodej těchto cigaret země, kde tvoří aspoň tři procenta výroby všech cigaret.

Ani tyto ústupky nestačily České republice, aby souhlasila, uvedla po jednání náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková. V debatě zmínila obavy z ekonomických dopadů navrhované regulace, která by mohla vést ke ztrátě pracovních míst.

Rozhodl hlas Německa a Španělska

Před schůzkou měli odpůrci přísnější regulace dostatek hlasů, aby návrh zablokovali. Nakonec byly proti spolu s Českem ještě Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. „Ustoupily Německo a Španělsko, které byly v závěru jazýčkem na vahách,“ řekla Beneš Špalková.

Celou záležitost má v České republice na starosti ministerstvo zemědělství. Ostatní státy zastupovali s výjimkou Německa ministři zdravotnictví.

Hospodářské noviny dnes uvedly, že ministr zdravotnictví Leoš Heger napsal svému irskému kolegovi Jamesi Reillymu dopis, v němž svou neúčast vysvětluje. „Osobně si uvědomuji, jak může být další regulace tabákových výrobků pro evropské občany přínosná, vláda České republiky však rozhodla jinak. Mrzí mě to, jednání, na které mě zvete, se ale v souvislosti s tím nezúčastním,“ napsal podle HN Heger.

Konečná podoba tabákové regulace je ale stále otevřená. Ministři dnes dohodli společný postoj členských států, aby příští předsednictví mohlo začít vyjednávat s Evropským parlamentem. Požadavky europoslanců jsou přitom ještě důraznější, než je již tak zmírněný návrh Evropské komise.

Podle Evropské komise zemře každý rok v zemích Evropské unii na následky kouření 700 tisíc lidí. Proti navrhované regulaci důrazně vystupují tabákové firmy, včetně společnosti Philip Morris v České republice.