Čína je opět největším věřitelem USA. Spory mezi státy začínají nabírat na síle

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čína uprostřed obchodního sporu se Spojenými státy vystřídala Japonsko na pozici největšího věřitele USA. Ty jí na konci června dlužily už 1,15 bilionu dolarů (25,6 bilionu korun)

Informaci přineslo americké ministerstvo financí. Obě asijské velmoci tak drží dvě třetiny objemu amerických státních dluhopisů, které jsou v zahraničních rukou.

Ještě na konci května byl americký závazek vůči Číně o 44 miliard nižší, napsala agentura DPA. Japonsko nahradilo Čínu jako největšího věřitele USA přechodně od podzimu loňského roku.

V posledních dnech eskaluje mezi Čínou a USA konflikt ohledně čínských obchodních praktik. Americký prezident Donald Trump nařídil jejich podrobné přezkoumání a Čína pohrozila sankcemi a protiopatřeními. Obchodní zmocněnec USA Robert Lighthizer prohlásil, že šetření má nejvyšší prioritu.

Cílem bude především zabránit krádežím duševního vlastnictví prostřednictvím kopírování patentů, zacházení s ochrannými známkami a obchodní špionáže. Trump Číňanům také vyčítá, že vyvážejí do USA za dumpingové ceny. Minulý týden oznámil sankce proti čínským dovozcům hliníkových fólií.

Čínští výrobci se chtějí soudně bránit. Obě země si loni mezi sebou vyměnily zboží za 578 miliard dolarů (13 bilionů korun). Čínský vývoz do USA byl o 347 miliard dolarů vyšší než americký vývoz do Číny.