Čína otestovala nový rychlovlak mezi Pekingem a Šanghají

Čína se chystá zprovoznit už několikátý vlak z kategorie superrychlých souprav.

Čína se chystá zprovoznit už několikátý vlak z kategorie superrychlých souprav.

(VIDEO) Čína se chystá zprovoznit už několikátý vlak z kategorie superrychlých souprav. Jezdit bude na trase mezi Pekingem a Šanghají, vzdálenost 1318 kilometrů zvládne za pět hodin. Obyčejný vlak by na takovou vzdálenost potřeboval času jednou tolik. Rychlovlaky se v Číně na některých trasách stávají silnou konkurencí letecké dopravě.

Čína v současné době buduje tisíce kilometrů vysokorychlostních tratí, které mají pospojovat i ty nejodlehlejší oblasti. Peking očekává, že se roku 2015 stihne vybudovat síť v celkové délce 45 tisíc kilometrů.

Nový rychlovlak v modrobílých barvách s názvem Harmony bude jezdit mezi Pekingem a Šanghají. Vlak při testovací jízdě vezl několik vládních představitelů, manažerů firem, které se podílely na výstavbě trati, a novinářů. Zvládá jet až 350 kilometrů v hodině.

Čína se chystá zprovoznit už několikátý vlak z kategorie superrychlých souprav.Čína se chystá zprovoznit už několikátý vlak z kategorie superrychlých souprav.

„Je to chlouba Číny i čínského lidu,“ řekl před jízdou hlavní inženýr ministerstva železnic Che Chua-wu. „Výstavba této vysoce kvalitní vysokorychlostní železnice světového věhlasu trvala 39 měsíců. Je to dar k 90. výročí strany,“ řekl.

Přestože jde o prestižní projekt, kritici poukazují na to, že je příliš nákladný. Většina běžných Číňanů si nejlevnější jízdenku za 555 jüanů (asi 1500 korun) nemůže dovolit. Čínský ministr pro železnici ale uvedl, že se zemi podobné investice vyplácí. Čína se totiž stává špičkou v oboru a může jiným zemím nabízet své know-how.

Vlaková linka má ročně přepravit 80 milionů cestujících. Podobně jako v letadlech se ani ve vlakové soupravě nesmí kouřit. To dělá některým čínským pasažérům problémy, upozorňuje Wang Zongyue, který se stará o bezpečnost provozu.

„Po některé cestující je to těžké. I když vlak zastavuje jen na minutu v Nanjingu, utíkají na perón a začnou potahovat z cigarety, co nejrychleji to jde.“