Čína se více otevře zahraničnímu kapitálu

Šanghaj

Šanghaj Zdroj: profimedia

Čínská ekonomika
Čínská ekonomika
3
Fotogalerie

Čína letos učiní další kroky v otevírání svého trhu, zmírní restrikce vstupu zahraničních firem do finančnictví, zpracovatelského sektoru a služeb, zintenzivní úsilí při ochraně duševního vlastnictví a bude pracovat na zvýšení dovozu. Na Světovém ekonomickém fóru to prohlásil hlavní poradce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Liou Che. Zdůraznil, že Peking je proti všem formám protekcionismu a ke světové globalizaci směřuje konkrétními činy.

Liou Che se sice výslovně nezmínil o administrativě prezidenta USA Donalda Trumpa, hovořil nicméně v přímém rozporu s její politikou. O čínské hospodářské politice přitom řekl, že si klade za cíl přechod od rychlého růstu k vysoce kvalitní expanzi.

Navzdory optimistickému tónu a vyjádření důvěry v synchronizovaný světový hospodářský růst Liou poukázal i na rizika pramenící z toho, že hluboké problémy finančních trhů nebyly od finanční krize v roce 2008 odstraněny. Záležitosti, jako je vysoké zadlužení a bubliny na trzích, musí svět řešit "ruku v ruce", řekl.

Liou označil čínský finanční systém za "v zásadě zdravý", připustil ale, že "vážným problémem je stínové bankovnictví a skrytý dluh místních samospráv". Přislíbil, že Čína otevře finanční sektor a prohloubí integraci s pravidly světového obchodu. V oblasti životního prostředí země "zvýší kontrolu nad znečištěním a sníží intenzitu spotřeby zdrojů".