Českého výrobce baterií Číňané nepoložili, expanduje do Spojených států

HE3DA

HE3DA Zdroj: Archiv firem

Jan Procházka a jeho vysokokapacitní baterie Robusta, HE3DA
HE3DA
HE3DA
HE3DA
5
Fotogalerie

Společnost HE3DA zabývající se aplikovaným výzkumem a vývojem bateriových technologií oznámila plán expanze v USA, kde na konci roku založila svoji pobočku. V americkém státě Nevada chce do roku 2021 vybudovat továrnu.

Závod by měl mít roční kapacitu přes 1,2 milionu vyrobených baterií za rok. HE3DA ale na americký trh nakročila již teď, když se vůbec poprvé představila na letošním veletrhu CES (Consumer Technology Association) v Las Vegas.

O její produkty byl údajně značný zájem. "Žijeme v éře baterií. Zájem je logický," řekl konstruktér a ředitel firmy Jan Procházka. Kromě tekutého elektrolytu, lithia a několika dalších kovů by její baterie neměla obsahovat v podstatě žádné jiné materiály. Zmizely například všechny hořlavé organické látky a plasty, které jsou pro výrobu normálních baterií potřebné.

HE3DA spustila výrobu 3D baterií v pražských Letňanech, podívejte se na video

Video placeholde
Výroba 3D baterií • Jan Stuchlík

Společnost už dříve vyvinula novou konstrukci lithiových článků , které umožňují výrobu robustních článků procesem lisování prášku. Projekt ovšem zaujal také čínské firmy, s jednou z nich dokonce HE3DA uzavřela partnerství. Spolupráce se ale vyvinula z českého pohledu nežádoucím směrem.

„Přišli s českými i čínskými právníky, šli jsme do provozu, kladli nám řadu otázek, odlákávali naši pozornost a v jednu chvíli čínský profesor strčil ruku do boxu, nabral si vzorek a strčil si ho do kapsy svého parádního obleku. Naštěstí jsme ho chytili přímo u toho,“ řekl serveru Hlídací pes ředitel Procházka.