Čína vyváží stále více zbraní, už je v první pětce světového žebříčku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čína si polepšila na žebříčku největších exportérů zbraní – vystoupala až na jeho pátou příčku. Jedničkou podle zjištění Mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) zůstávají USA před Ruskem a Německem.

Nejnovější studie ústavu sídlícího ve Stockholmu vychází z údajů z let 2008 až 2012. V tomto období vzrostl podíl čínského vývozu zbraní ve srovnání s předchozím o 162 procent. Podíl země na světovém obchodu se zbraněmi vzrostl ze dvou na pět procent.

Země tak již předběhla Velkou Británii a nyní poprvé po skončení studené války patří do první pětky největších vývozců zbraní na světě. Největším zákazníkem čínských obchodníků se smrtí je Pákistán – směřuje do něj celých 55 procent zbrojního vývozu „říše středu“.

Německo vyváží zbraně hlavně do Řecka

Nejdůležitějšími exportéry přesto podle SIPRI nadále zůstávají Spojené státy s asi třicetiprocentním podílem na světovém obchodu se zbraněmi před Ruskem zodpovědným za 26 procent. Světovou trojkou je se sedmi procenty Německo, za nímž o jediné procento zaostává čtvrtá Francie.

Nejdůležitějším zákazníkem se pro německé zbrojaře v uplynulých pěti letech stalo navzdory hrozícímu státnímu bankrotu Řecko následované Jižní Koreou a Tureckem. Přesto objem prodeje německých zbraní v uplynulých letech oproti předchozímu období poklesl o osm procent.