Čína vzkazuje Trumpovi, že si v otázce Tchaj-wanu zahrává s ohněm

Prezidentku Taiwanu u sebe nechcete, radí Čína USA

Prezidentku Taiwanu u sebe nechcete, radí Čína USA Zdroj: Reuters

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v  inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou.
Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v  inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou.
Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v  inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou.
Turistika na Tchaj-wanu
5
Fotogalerie

Čínská státní média dnes varovala budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, že si zahrává s ohněm, když zpochybňuje politiku jedné Číny, podle níž je Tchaj-wan jednou z čínských provincií. Pokud bude Trump i nadále provokovat Peking v otázce Tchaj-wanu, „odhodí Čína rukavice“ a přijme razantní protiopatření, uvedla čínská média.

Trump minulý týden v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny. Řekl také, že se nebude řídit politikou jedné Číny, dokud nezíská pocit, že Peking změnil svou měnovou politiku a obchodní praktiky.

"Pokud je Trump rozhodnutý nastoupit do úřadu s těmito vyjádřeními, pak Čína nebude mít na vybranou a bude muset odhodit rukavice, čímž dojde nevyhnutelně k tvrdým, škodlivým střetům," konstatoval anglicky psaný list China Daily.

Podobně tvrdá slova použil i čínský deník Global Times. Peking bude podle něj nucen přijmout přísná protiopatření kvůli Trumpovým snahám "poškodit princip jedné Číny". "Pevninská Čína bude nucena urychlit sjednocení Tchaj-wanu a nelítostně bojovat proti těm, kdo prosazují nezávislost ostrova," napsal list Global Times v dnešním úvodníku.

Čínská vláda již v sobotu na Trumpovo prohlášení reagovala varováním, že o principu jednotné Číny nehodlá diskutovat. Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing dnes toto stanovisko zopakovala. "O některých věcech nelze smlouvat a nelze je používat pro výměnný obchod," řekla.

Američtí prezidenti z Demokratické i Republikánské strany politiku jedné Číny zastávali od roku 1979, kdy Spojené státy přerušily oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem. Trump ale začátkem prosince pobouřil Čínu, když přijal telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby s tchajwanskými představiteli nejednaly, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde.