Čína zmírňuje pravidla pro zahraniční investory. Nový zákon neřeší vážné problémy, tvrdí kritici

Čínský prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang

Čínský prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang Zdroj: CTK

Si Ťin-pching
Peking (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Čínská vláda schválila nový zákon o zahraničních investicích. Krok je všeobecně vnímán jako snaha pomoci čínsko-americkým obchodním rozhovorům, záměrem zákona je nastolit rovnější podmínky pro podnikání domácích i zahraničních firem. Někteří kritici těchto opatření ale tvrdí, že nová pravidla zcela neřeší problémy, se kterými se zahraniční podniky v Číně potýkají, napsal zpravodajský server BBC.

Delegáti Všečínského shromáždění lidových zástupců tento zákon schválili v poslední den zasedání, a to velkou většinou hlasů. Pro návrh jich bylo 2929, osm hlasovalo proti a osm se hlasování zdrželo. Nové nařízení vstoupí v platnost 1. ledna 2020.

Nový zákon ruší povinnost zahraničních firem předávat technologické know-how čínským partnerům a zakazuje „nezákonné vládní zásahy“ do podnikání zahraničních společností. S těmi by se v zásadě mělo zacházet stejně jako s domácími. Stát se zavazuje, že bude chránit autorská práva a že zahraniční společnosti nebudou znevýhodňovány. Stále však zůstávají v platnosti seznamy hospodářských odvětví, ve kterých zahraniční firmy nebudou moci podnikat buď vůbec, nebo pouze v omezeném rozsahu, poznamenal německý list Der Spiegel.

Zákon byl dokončen jen tři měsíce poté, co byl vypracován a dán k diskusi jeho první návrh. To je na čínské poměry velmi rychlý postup, který BBC interpretuje jako snahu Pekingu naklonit si Washington ve vrcholné fázi jednání o nové obchodní dohodě. Rozhovorům o ní loni předcházelo na obou stranách vzájemné zavádění cel na dovážené zboží v hodnotě miliard dolarů.

Americká obchodní komora již minulý týden ocenila legislativní úsilí o zlepšení prostředí pro zahraniční investice. Dodala však, že některá ustanovení jsou stále všeobecná a nezabývají se řadou přetrvávajících obav, které zahraniční podniky mají.

I podle dalších zástupců podnikové sféry je zákon jen jakýmsi výčtem záměrů, které bude možné interpretovat podle změn situace, než souborem vynutitelných pravidel, uvádí BBC.

Čínský premiér Li Kche-čchiang oznámil, že se k 1. dubnu sníží daň z přidané hodnoty a k 1. květnu klesnou i sociální odvody. Zároveň slíbil další dalekosáhlé kroky, které by čínské ekonomice měly zabránit v prudším zpomalení. Konkrétně zmínil nástroje jako jsou úrokové sazby nebo povinné minimální rezervy, které si banky povinně ukládají na účtu u centrální banky.

Z března nejdříve na duben je podle zdrojů agentury Bloomberg nově přesunut termín schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Během jejich setkání měla být podle dosavadních informací podepsána obchodní dohoda, která ukončí celní válku mezi oběma zeměmi.